MARINA GELI

CONSELLERA DE SALUT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

«Hi ha hagut precipitació a l'hora de dir els grups que s'han de vacunar de la grip A»

La màxima responsable de Salut a Catalunya parla de les dificultats que suposa gestionar la comunicació que es genera sobre la grip AH1N1 en una societat de la informació global i assegura que l'alerta social que s'ha generat al voltant del nou virus és responsabilitat de tots

la mortalitat
Ens hem de donar més temps per veure quina és la mortalitat estàndard per 1.000 habitants. Cal veure si el nou virus se sumarà a altres de l'hivern.
les vacunes
Quan vacunarem de la grip nova? Quan hi hagi vacuna. S'intenta que sigui per l'octubre.
Davant de la nova grip, no resulta contradictori que els responsables sanitaris demanin calma a la població i dia sí dia també s'anunciïn noves mesures?
–«La gestió de la comunicació és complexa en aquest cas perquè estem davant d'un virus nou. Fa només tres mesos que el coneixem i hi ha incògnites. Aquesta és la primera grip que tenim en una societat de la informació global i hem de seleccionar la informació. I això és complicat perquè si cada dia l'OMS, el Ministeri de Sanitat, la UE parla de coses ens veiem obligats a parlar-ne quan per nosaltres moltes d'elles serien d'ordre intern.»
–Però com s'explica que d'una banda els polítics parlin de grip benigna i de l'altra s'estiguin preparant tot un seguit de mesures amb vista a la tardor?
–«És una grip més benigna que la grip estacional, gairebé no afecta a persones de més de 60 anys i aquesta és la gran diferència amb la grip estacional. I, en uns quants casos, en gent jove amb problemes respiratoris, provoca pneumònies greus. Per tant, hi ha novetats des del punt de vista clínic. Unes novetats que abans quedaven interioritzades en els cercles mèdics i no sortien a la llum pública. Però avui, amb la societat global, els dubtes legítims que té la societat científica s'expressen públicament. Per exemple, amb el tema de les embarassades encara hi ha dubtes sobre si l'embaràs és o no un factor de risc. Per tant, nosaltres fem una alerta sanitària, però l'alerta social la generem entre tots en el món de la informació global.»
–Perdoni que insisteixi, però si la grip és benigna perquè es parla de vacunar els menors de 14 anys i es donen consells a les empreses sobre com actuar? Amb la grip estacional mai no s'havien donat aquest tipus de recomanacions.
–«Crec que hi ha hagut precipitació a l'hora de parlar dels grups que s'han de vacunar perquè encara no se sap. En tot cas dins dels grups diana podrien entrar-hi els nens, però no com a grup de risc sinó com a grup de propagació. Hi ha virus respiratoris, no pas el de la grip estacional, que a l'hivern afecten els nens molt més que als adults i per això es podria acabar recomanant la vacunació. Si finalment es recomana vacunar els nens de menys 14 anys serà per disminuir la propagació del virus de la grip nova i perquè no coexisteixi, en èpoques hivernals, amb altres virus respiratoris. I pel que fa a les empreses, es tracta d'un pla de contingència no pas per la gravetat del virus, sinó perquè les empreses puguin continuar amb l'activitat.»
–Com està el tema de les vacunes?
–«El 31 d'agost acabarem de determinar en l'àmbit de tot Espanya quins són els grups que s'han de vacunar contra la grip estacional, que en principi seran els mateixos de sempre. I aquesta campanya de vacunació començarà com sempre a l'octubre. Quan vacunarem de la grip nova? Quan hi hagi vacuna.»
–I quan la tindrem?
–«Aquesta vacuna ha de passar els controls de sempre, d'eficàcia i de seguretat. I no sabem quan s'acabarà aquest procés. S'intenta que estigui a punt per l'octubre, però ni Catalunya ni Europa no permetrà la vacunació sense haver passat els estàndards d'eficàcia i seguretat.»
–N'hi haurà per a tothom?
–«Sí. S'ha fet una previsió de compra d'un 30% de la població d'Espanya, i per tant també de Catalunya, fins a un 10% d'increment per si cal. I les persones que s'hagin vacunat de la grip estacional es podran vacunar de la grip nova en cas que sigui necessari que ho facin.»
–Què costarà la compra d'aquest estoc de vacunes?
–«Molts diners. De moment l'Estat avançarà els diners, prop de 200 milions d'euros. I nosaltres pagarem un 15% d'aquest import. Amb el cost de les vacunes, tenim una visió diferent que amb la compra de medicaments perquè tenint en compte que estalvien moltes infeccions, són barates. El que ens costaria la malaltia és infinitament superior al cost de la vacuna.»
–Es parla d'un xarop per tractar la grip A i s'ha deixat de parlar dels antivirals.
–«Hi ha hagut una certa confusió amb tot això. El 2005 vam comprar, en pols, l'oseltamivir, el conegut Tamiflu, per si de cas arribava la grip aviària. I davant de la grip nova vam decidir transformar aquesta pols en solució industrial i fer-ne xarop per tenir més medicació disponible. I ara al mercat tenim aquest antiviral en càpsules i en xarop. Per tant, ni a Espanya ni a Catalunya no tenim cap problema de medicaments. De fet, avui podríem tractar 80.000 persones i només n'hem tractat 600. Però el mes de maig vam decidir treure'l de les farmàcies i fer una dispensació centralitzada sota protocol en els hospitals perquè els criteris van canviar. Es va declarar la pandèmia i quan s'arriba a aquesta situació ja no té cap sentit tractar amb antivirals els contactes ni tampoc la gent que està lleu. Aquest tractament només es dóna a les persones amb pneumònia i a alguns casos molt concrets de dubtes en personal sanitari. Si es donés la situació que tinguéssim molta més gent a tractar, decidiríem que es pogués prescriure des de la sanitat primària.»
–Es diu que la nova grip provoca una mortalitat de 4 per cada 1.000 persones.
–«Això està en discussió perquè probablement tenim molta gent asimptomàtica que té el virus. Ens hem de donar més temps per veure quina és la mortalitat estàndard per mil. El que passa és que aquí hem explicat els casos de les morts per la nova grip en directe, una cosa que no fem amb la grip estacional. La mortalitat de pneumònia per legionel·la és d'un 2% i en canvi no se'n parla. Els dubtes que tenim tenen a veure amb la possibilitat que aquest virus se sumi a altres virus estacionals de l'hivern. Però, ara com ara, no podem dir que sigui una grip que causi molta mortalitat.»
–El nou finançament, resol els problemes endèmics de la sanitat?
–«Almenys els fa front. És la primera vegada que es calcula el cost del sistema sanitari i és el primer cop a la història que el govern espanyol pensa que la sanitat, l'educació i els serveis socials són elements substantius en el finançament.»
–Això la porta a descartar el copagament de les visites?
–«Ni ho tinc en compte ni ho descarto. Tenim un fòrum, que és el pacte per la sanitat a Espanya, on analitzem el cost del sistema sanitari públic i quines reformes s'han de fer per continuar millorant la seva qualitat. El copagament ara mateix és un sistema injust perquè una persona que no té prestació d'atur paga el 40% dels medicaments.»
–La ministra de Sanitat s'ha decidit a posar sobre la taula la prohibició del tabac a tots els establiments públics.
–«Sempre n'he estat partidària i me n'alegro, i l'ajudarem que els sectors de la restauració i del lleure ho entenguin.»
–Després de l'acord de finançament, cal una remodelació de govern?
–«Això és una potestat del president. El que sé segur és que aquest acord marca un abans i un després. Que després de tant de temps hàgim aconseguit un model de finançament d'acord amb l'Estatut posa de relleu la fortalesa del govern i la constància d'un president i d'un conseller d'economia. Ara el que hem de veure és com generem activitat econòmica i ocupació preservant l'estat del benestar.»
–Repetirà com a consellera?
–«Tampoc no em pertoca dir-ho. Fa sis anys que ocupo el càrrec i tot allò que vam pensar i imaginar el 2004 ho estem executant. Però ara no podem parlar d'eleccions. Tenim 600.000 desocupats i no perdo ni un minut pensant què serà de la meva vida.»
–En un moment determinat, el seu nom va sonar com a possible ministra?
–«Em sento còmode en el meu càrrec i si el president Montilla em té confiança... M'hi sento segura perquè conec bé el sistema sanitari i perquè el que vam planificar s'està executant.»
–Li preocupa que el Tribunal Constitucional retalli en excés l'Estatut?
–«Totalment, perquè això generaria a Catalunya una crisi de confiança en el sistema judicial extraordinari. Amb el nou model de finançament hem començat una certa reconciliació amb la resta d'Espanya i la retallada es viuria com un signe més d'anticatalanisme. Vull pensar que, pel sentit comú dels membres del Constitucional, això no passarà.»
–Davant d'una retallada de l'Estatut, entreveu unes eleccions anticipades?
–«Crec que hi hauria una resposta ciutadana molt important. Una de les coses que més greu em saben és que no hàgim anat junts amb CiU amb el nou model de finançament. No ho entenc.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.