Salut va detectar l'any passat dotze brots d'intoxicació alimentària, la meitat originats en bars i restaurants

El nombre de deteccions ha passat de vint-i-vuit el 2005 a dotze el 2008

El nombre d'afectats per un brot d'una intoxicació alimentària –que es considera quan hi ha més d'una persona malalta amb el mateix origen– va ser inferior l'any passat al del 2007, que va superar els 300, i el del 2006, que es va acostar als 400. En canvi, el 2005 tampoc va ser un any amb un gran nombre de brots i es va situar al mateix nivell del 2008. Pel que fa a les persones hospitalitzades per aquest motiu, són moltes menys, i l'any passat no van arribar a una vintena, una xifra que contrasta amb els més de cent del 2005.

De les dades del Departament de Salut es desprèn que l'origen d'aquestes intoxicacions són desconegudes en la majoria dels dotze brots detectats l'any passat. També mostren que per exemple dues d'aquestes infeccions van ser per salmonel·la.

L'origen de la intoxicació és divers i tant se'n troben a les cases particulars de les famílies, com a l'escola, una casa de colònies, una residència geriàtrica o en altres indrets. Això sí, la majoria es van detectar en bars i restaurants. En canvi, en anys anteriors el percentatge d'afectacions en l'hostaleria havia estat menor perquè hi havia hagut més casos en famílies.

193
denúncies, queixes o consultes.
Són el total de notificacions que la Generalitat de Catalunya ha rebut a través de l'Agència de Protecció de la Salut. D'aquestes gairebé dues-centes notificacions més de la meitat –un 55% de casos– la denúncia la tramitava un particular. Pel que fa al motiu de la queixa, en un 45% de notificacions es denunciava un establiment alimentari, mentre que en un 23% la queixa venia per algun aliment concret. A més, el 14% de les denúncies es van fer motivades per un problema ambiental i un 15% dels casos rebuts eren queixes per incompliments de la llei del tabac. A part, el govern català també dóna dades d'inspeccions fetes en càmpings, allotjaments infantils i juvenils per prevenir casos de legionel·losi, controlar les plagues i controlar la manipulació d'aliments, entre altres actuacions. En total es van inspeccions 123 dels 143 càmpings censats i 109 dels 119 allotjaments juvenils.

54 expedients i 11 tancaments

El Departament de Salut també treballa per evitar l'aparició de brots i casos comunitaris de legionel·losi associats amb instal·lacions que poden comportar un risc. Per això, la Generalitat fa inspeccions de les condicions sanitàries d'aquests punts conflictius. En concret es fan supervisions dels sistemes d'autocontrol que tenen les empreses i també un cens per controlar l'aigua en circuits de torres de refrigeració i condensadors de vapor; també s'estudien en els balnearis elements com les banyeres d'hidromassatges i també l'aigua de centres sanitaris. En concret, segons les dades ofertes per Salut, hi ha 307 torres de refrigeració censades, 5 balnearis i 13 centres sanitaris. Sobretot les inspeccions s'han fet al Gironès i la Selva, però també s'han fet actuacions a l'Alt i el Baix Empordà i la Garrotxa, entre d'altres.

Prevenir la legionel·losi

El servei regional a Girona de l'Agència de Protecció de la Salut (APS) va fer durant l'any passat un total de 512 actuacions per temes de productes alimentaris que es van derivar de notificacions d'alerta fetes per l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició i també per les comunitats autònomes. Aquest sistema d'informació entre administracions permet, segons el Departament de Salut, una actuació més ràpida en casos d'aleta i per tant una major seguretat alimentària i de protecció dels consumidors.

A part, la Generalitat va expedir el 2008 també 54 expedients sancionadors en casos en què hi havia indicis que hi podia haver un risc per a la salut de les persones. També s'han tancat onze locals preventivament. Aquesta Agència de la Protecció de la Salut, que ha inaugurat una seu al Gironès i una al Baix Empordà, disposa de 119 treballadors entre veterinaris, tècnics de salut i farmacèutics. La Generalitat té previst obrir en poc temps cinc equips més de protecció de la salut i de moment té signats 48 convenis amb ajuntaments gironins per a la protecció de la salut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.