Una veïna de Lloret de Mar, primera víctima mortal a Catalunya de la grip A

Hi ha tres pacients en estat greu ingressats a les UCI de dos hospitals de Barcelona i un de Tarragona

El Departament de Salut va informar ahir que dilluns a la 1 del migdia va morir a l'hospital Josep Trueta de Girona una dona com a conseqüència d'un quadre d'insuficiència respiratòria aguda, amb resultat positiu de la grip pandèmica AH1N1. La dona, que tenia 35 anys i era veïna de Lloret de Mar, tenia diverses malalties cròniques importants prèvies. Salut està estudiant el paper que pot haver tingut la infecció gripal pel virus de la nova grip en l'evolució del quadre clínic de la víctima.

La directora de l'hospital Trueta, Àngels Morales, va explicar ahir que la víctima patia des de feia anys patologia de base hepàtica i que quan va arribar al Trueta tenia problemes respiratoris i el seu estat era ja molt greu. Ahir se li va practicar l'autòpsia en aquest centre hospitalari, els resultats de la qual, que seran provisionals, es coneixeran dintre de quinze dies, segons va afegir la doctora Morales.

L'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, va lamentar ahir la mort d'aquesta veïna de la població, de la qual en desconeixia la identitat, i va expressar la seva solidaritat amb la família.

El dia abans de morir, diumenge, dia 2 d'agost, la pacient va acudir a l'hospital comarcal de Blanes, d'on va ser derivada, el mateix dia, a l'hospital de referència de la regió sanitària de Girona a causa, justament, de l'afectació respiratòria que tenia.

Es dóna la circumstància que l'hospital de Blanes va registrar recentment, i en un termini de quinze dies, dos brots d'infecció de grip A. Com a conseqüència d'aquests brots, sis infermeres del servei d'urgències, una traductora i una pediatra van emmalaltir de grip i en tots els casos van ser donades de baixa per una setmana. D'aquestes vuit treballadores afectades per la grip A, se'n van confirmar tres casos. Cap d'aquestes persones va requerir atenció hospitalària i les primeres sis afectades van tornar a ocupar els seus llocs de treball un cop recuperades.

Tres pacients greus

L'hospital de Sant Pau de Barcelona ha notificat un nou cas d'un pacient afectat pel virus de la grip A, que està ingressat a la unitat de cures intensives (UCI) des del 26 de juliol. És un home de 31 anys sense antecedents de malaltia prèvia i es troba estable dins de la gravetat. Amb aquest cas, ja són tres els pacients que continuen ingressats a la UCI en estat greu. Els altres dos casos són un home de 31 anys que és a la UCI de l'hospital Joan XXIII de Tarragona i un altre home de 31 anys que és a la UCI de l'hospital de Mar de Barcelona.

En els darrers dies han estat donats d'alta de la UCI dos pacients greus afectats pel virus pandèmic gripal: una dona de 52 anys de l'hospital de Bellvitge i un home de 32 anys de l'hospital de Tarragona.

El 28 de juliol, l'última data en què Salut va fer públiques les dades de casos confirmats, a Catalunya n'hi havia 222 des que es van detectar les primeres infeccions, el 29 d'abril.

La veïna de Lloret és la primera víctima mortal de Catalunya i és la vuitena persona que mor a l'Estat espanyol per complicacions derivades de la grip AH1N1. En l'àmbit dels Països Catalans, és la quarta víctima mortal. Les altres tres van morir a Alzira (Ribera Alta), Teulada (Marina Alta) i Palma (Mallorca).

Esperant les vacunes contra la grip A

En la mateixa entrevista publicada ahir a El Punt, la consellera de Salut reconeixia que hi havia hagut precipitació a l'hora de parlar dels grups de risc, és a dir, dels grups que s'hauran de vacunar contra el virus de la grip A. I va explicar que en aquests moments encara no es disposa d'una vacuna perquè aquesta, abans de ser administrada entre la població que finalment es determini, ha de superar els controls d'eficàcia i de seguretat. «S'intenta que estigui a punt per l'octubre», va afirmar. Geli va afegir que a Catalunya hi ha un estoc d'antivirals per tractar 80.000 persones però que ara per ara només se n'han administrat a 600. De moment, els antivirals es proporcionen als hospitals a les persones amb pneumònia.

Tres possibles casos a Andorra

El Ministeri de Salut d'Andorra va informar ahir sobre la detecció de tres nous casos probables de grip A al Principat en tres homes de 39, 40 i 63 anys. Dos d'aquests homes estan hospitalitzats i evolucionen favorablement. Si es confirmen aquests tres casos, Andorra en tindria un total de sis. Un dels homes hospitalitzats, el de 40 anys, representa un cas important que afecta a un no resident, el qual ha estat traslladat i és tractat al seu país d'origen. L'altre home hospitalitzat, el de 63 anys, està ingressat a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell a l'espera que es confirmi si ha contret o no la grip A. El tercer cas sospitós, el de l'home de 39 anys, no ha requerit cap tipus d'ingrés hospitalari.

Geli afirma que es tracta d'un cas aïllat

La consellera de Salut, Marina Geli, va afirmar ahir a Cambrils (Baix Camp) que la mort de la primera persona per grip A a Catalunya «és un cas aïllat» i que «la majoria de pacients mostren símptomes benignes». Segons la consellera, la dona «tenia antecedents patològics previs i tabaquisme» i va ingressar al Trueta «amb una insuficiència respiratòria important», de manera que «se li van administrar antivirals i medicació d'ampli espectre per al seu quadre infecciós». La consellera ha manifestat, en declaracions a l'ACN, que encara es desconeix si aquest virus ha estat la causa directa de la mort, donades les patologies prèvies que presentava la víctima.

En una entrevista que va publicar ahir a El Punt, la consellera de Salut assegurava que la grip nova és més benigna que la grip estacional i que la gran diferència amb aquesta última és que no afecta a persones més grans de 60 anys. Reconeixia, però, que en uns quants casos, en gent jove amb problemes respiratoris, provoca pneumònies greus. Geli va demanar prudència adduint que només fa tres mesos que coneixen el virus d'aquesta grip i que encara hi ha moltes incògnites al seu voltant. Va destacar que es necessita més temps per veure quina és la mortalitat estàndard per 1.000 habitants i en aquest sentit va admetre que s'està a l'expectativa del que pot passar si aquest virus se suma a altres virus estacionals propis de l'època hivernal. Sosté que l'alarma social és responsabilitat de tots.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.