ÀNGELS MORALES

DIRECTORA DE L'HOSPITAL JOSEP TRUETA DE GIRONA

«La mort d'un pacient per grip A no ha agafat l'hospital de sorpresa»

Assegura que l'hospital ja fa temps que està preparat per tractar malalts de la grip nova i que els protocols es van aplicar correctament. Dóna un missatge de tranquil·litat a la població

Fa tot just un any que la doctora Àngels Morales dirigeix l'hospital de referència de la regió sanitària de Girona i la mort del primer català per la grip nova és probablement una de les situacions més complicades que ha hagut de gestionar. L'activitat ahir al Trueta era la normal d'un dia laborable d'estiu i la doctora Morales anava de bòlit atenent trucades relacionades amb aquest cas. Manté que el fet que la primera mort per grip A hagi tingut lloc a l'hospital que dirigeix és un esdeveniment completament fortuït i assegura que el centre està preparat des de fa temps per fer front als casos de la grip nova.

–Hi ha alguna novetat en relació amb el cas?
–«S'està fent l'autòpsia i es trigarà uns dies a tenir resultats. Primer es fa una valoració macroscòpica, per veure l'aspecte de tots els òrgans, i després una de microscòpica. I en qüestió de quinze dies o tres setmanes, depèn de com sigui de complicat el cas, es tenen un seguit de resultats provisionals. I per als resultats definitius s'han d'esperar les anàlisi toxicològiques, entre altres; de manera que el procediment d'una autòpsia pot trigar fins a dos o tres mesos.»
–Al Trueta hi ha en aquests moments algun altre pacient amb la grip A?
–«No, ni ingressat en planta ni tampoc a l'UCI.»
–Arran d'aquesta primera mort a l'hospital, s'ha activat algun protocol especial?
–«No. S'ha de tenir en compte que fa anys que ens estem preparant perquè el Departament de Salut així ens ho ha marcat. Temps enrere, i davant de l'amenaça de la pandèmia per grip aviària, s'havien preparat protocols i plans funcionals en què ja es preveien tot un seguit de mesures. I ara, davant d'una grip que és nova, s'han agafat aquests protocols i s'han adaptat a la situació actual. I el que fem ara és fixar-nos en el que està passant a l'hemisferi sud, on ja són a l'hivern.»
–És a dir, que aquest cas no marca un abans i un després en el funcionament de l'hospital?
–«No, no ens ha agafat de sorpresa. Hem revisat si el procediment del personal havia estat el correcte, si només d'arribar el pacient s'havien pres les mesures de prevenció corresponents, i hem pogut comprovar que en tot s'ha actuat correctament.»
–El protocol que es va aplicar en què va consistir?
–«Des del punt de vista de prevenció, es tracta d'aplicar mesures d'aïllament com ara que el personal porti mascaretes. I des del punt de vista clínic, es va confirmar el diagnòstic enviant les anàlisis a l'hospital Clínic de Barcelona i es va implantar el tractament.»
–Què es farà amb els contactes més propers d'aquesta dona? Se'ls administraran antivirals?
–«En aquests moments, que ens trobem en fase 6 de pandèmia, ja no es fa un estudi de contactes. Segurament, però, dintre de l'estudi del cas, el Departament de Salut farà un estudi epidemiològic. Amb l'autòpsia hem d'estudiar quins són els condicionants que poden haver influït en aquesta evolució tan desfavorable des del punt de vista físic, tenint en compte les patologies que hi havia de base.»
–Sembla que la dona era de nacionalitat russa?
–«No puc verificar la nacionalitat perquè no tinc cap documentació que ho certifiqui. L'ambaixada russa s'ha posat en contacte amb nosaltres pel mateix motiu, però no els he pogut dir res. Tenim només una adreça de Lloret de Mar, de manera que en principi el que podem dir és que era resident d'aquesta població.»
–Hi ha intranquil·litat entre els pacients i el personal del Trueta arran d'aquesta mort per grip A?
–«No m'ha arribat que hi hagi una especial inquietud per part dels pacients i no tinc constància que al servei d'urgències hi hagi hagut una allau de consultes. Però és cert que és un grip nova, que té només uns mesos, que estem esperant que surti la vacuna i que estem a l'expectativa de com evolucionarà. De tota manera, el que s'ha vist fins ara és que, en general, és més lleu que la grip estacional. I també que la mortalitat es concentra en casos molt particulars. A tot Espanya hi ha hagut vuit morts. I si fos una grip molt agressiva, segurament la mortalitat seria més gran. Per tant, cal donar un missatge de tranquil·litat a la població.»
–El que sobta és que afecti gent jove.
–«Sí, això és justament el que s'està estudiant. És veritat que és una situació nova i la incertesa crea angoixa. Sí que hi ha casos puntuals de mortalitat. Però no hi ha signes d'alarma importants.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.