La nova Facultat d'Educació i Psicologia no entrarà en servei fins al 2010

La constructora té previst entregar l'obra a l'octubre i la UdG ha decidit ajornar-hi l'inici de les classes fins el segon semestre

Els 1.800 alumnes, els 200 professors i la trentena de treballadors d'administració i serveis de la Facultat d'Educació hauran de tornar a començar les classes el setembre a l'edifici d'Emili Grahit. I hauran d'esperar fins al segon semestre del curs per utilitzar la nova seu, al Seminari del Barri Vell de Girona.

La rectora de la UdG va explicar ahir que el gabinet d'arquitectes RQP, encarregat de dirigir l'obra, va recomanar en un informe que fins que no hagi tingut lloc la recepció oficial per part de la Universitat és millor no entrar-hi a treballar «per seguretat i prudència», segons paraules de Geli. «L'informe diu que el 15 de setembre ja es podrien fer classes a la nova seu, tot i que faltarien algunes instal·lacions, com per exemple uns laboratoris, per acabar. Però això no resultaria un problema. El que sí podria ser un problema és que, sense haver fet la recepció de l'obra, sorgís algun inconvenient i no es pogués ja reclamar a l'empresa constructora», va argumentar Geli. L'obra del seminari va a càrrec de l'empresa constructora Arcadi Pla SA.

Així que en vista d'aquesta situació, en una reunió que es va celebrar entre finals de juny i primers de juliol entre el rectorat i els tres degans afectats pel trasllat de la Facultat d'Educació i Psicologia –el degà Paco Jiménez, el degà d'Infermeria, David Ballester, i el de Medicina, Ramon Brugada– es va decidir de seguir les recomanacions fetes per RQP i deixar el trasllat per les festes de Nadal. Per tal que això sigui possible, la junta de facultat ha decidit començar, el setembre, les classes una setmana abans del previst i el desembre acabar-les també una setmana abans.

Obres dificultoses

Les obres de rehabilitació de l'antic seminari van començar el 2005 i un any i mig després es va completar la primera fase. Així que inicialment la idea era que la nova Facultat d'Educació i Psicologia entrés en servei el curs 2008/2009, un termini que ja no es va complir. Entre altres coses perquè el juny del 2007 es va ensorrar un tros de la façana del seminari que dóna a la pujada de Sant Domènec i va deixar colgat de runa part del carrer. Si bé l'esfondrament no va causar danys personals, va obligar a desallotjar set pisos d'un immoble, on hi vivien una vintena de veïns, i també a taller el carrer. Dos dies després d'aquest episodi els veïns van tornar a ocupar els seus habitatges i el carrer es va reobrir als vianants. L'esfondrament va alentir el ritme de les obres.

El nou seminari disposarà de prop de 8.000 metres quadrats i el pressupost de l'obra són uns 10 milions d'euros.

Les facultats d'Infermeria i Medicina, afectades

El retard en el trasllat de la Facultat d'Educació i Psicologia afecta directament les facultats d'Infermeria i de Medicina. Afecta la Facultat d'Infermeria perquè també està situada a Emili Grahit i espera amb impaciència la marxa de la comunitat educativa d'Educació i Psicologia per guanyar espais.

I la Facultat de Medicina també se'n ressent perquè, tot i que provisionalment està en diverses instal·lacions del Campus de Montilivi, la idea era que, quan Pedagogia i Psicologia marxés cap al seminari, Medicina anés cap a Emili Grahit. D'aquesta manera les dues facultats relacionades amb la salut compartirien una mateixa adreça durant uns anys, fins a tenir a punt el nou campus de la salut a Sarrià de Ter.

La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, va indicar que un cop Pedagogia i Psicologia hagi deixat la seu actual, s'aprofitarà per fer obres d'adequació perquè hi puguin anar els estudis de Medicina. Així que el curs que ve Medicina tampoc no es mourà de lloc.

Petit abans d'estrenar-se

El degà de la Facultat d'Educació i Psicologia, Paco Jiménez, va manifestar fa uns mesos a aquest diari que el nou edifici quedaria petit abans d'estrenar-se. Jiménez va indicar que si bé amb la nova seu disposaran de més metres quadrats que en l'actualitat –ara a Emili Grahit en tenen 7.200–, el projecte de la nova facultat es va fer sense tenir en compte l'Espai Europeu d'Estudis Superiors i, per tant, les aules no es van dissenyar per adaptar-s'hi. A tall d'exemple, el degà d'Educació va assenyalar que les classes d'educació física s'haurien de continuar fent a Fontajau, ja que el gimnàs del nou edifici no és l'adequat per a segons quines pràctiques ni per metres quadrats ni per alçària. Segons l'opinió de Jiménez, caldrà un altre edifici que allotgi serveis, que podria ser el del Portal Nou, amb uns 2.500 m². El degà també declarava que, quan es posi en marxa la nova facultat, hi haurà problemes d'accessibilitat, tant pel que fa al transport públic com a les places d'aparcament, perquè no s'ha tingut en compte que cada dia hi pujaran 2.000 persones. I manté que sense un servei de transport públic reforçat ni una zona d'aparcament ampliada es generarà un altre problema. I un altre servei que troba a faltar és el d'un menjador gran per a la comunitat educativa del Barri Vell.

1.157 docents interins més

Un total de 1.157 docents gironins s'han incorporat aquest estiu a la borsa d'interins del Departament d'Educació. D'aquests, 237 corresponen a la borsa de mestres de primària i 920, a la de secundària. A tot Catalunya, el nombre de persones que s'han incorporat a aquesta borsa de treball puja als 11.309. D'aquestes, 2.646 són de primària i 8.664, de secundària. Amb aquestes noves adhesions, Educació disposa de 53.415 professionals per cobrir les places que no ocupin els docents funcionaris. La borsa d'interins va estar oberta a noves incorporacions entre el 22 de juny i el 28 de juliol. La llista amb el nombre d'admesos es podrà consultar el mes de setembre. A més dels docents inscrits a la borsa de primària, hi ha 4.568 professors que s'han inscrit a la borsa de secundària però que han expressat que estarien disposats a impartir classes d'educació primària si se'ls requerís. Per tant, el nombre de docents que podrien fer classes de primària és de 7.213 persones. Quant a especialitats, els 11.309 docents que s'hi han apuntat han cursat 29.493 inscripcions ja que, segons la titulació, el candidat pot inscriure's a una o més especialitats. Les més demanades han estat la d'educació primària, professor d'orientació professional i professor de tecnologia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.