Salut destina 126.000 dosis de la vacuna de la grip estacional a la demarcació

La vacunació ja ha començat en alguns pobles gironins i a partir de dilluns es farà en la majoria

Les vacunacions de la grip estacional a les comarques gironines ja han començat en poblacions com Anglès o Breda, i a partir de dilluns s'iniciaran a la majoria de pobles. El Departament de Salut ha posat a disposició dels CAP o centres de vacunació un total de 126.000 dosis, 4.000 més que l'any passat, que van ser 122.000. Cal tenir present que aquestes vacunes no protegeixen contra la grip pandèmica causada pel virus A(H1N1), la vacunació de la qual es preveu per a unes setmanes més endavant.

En l'àmbit de Catalunya, la campanya de vacunació contra la grip estacional també es farà a partir de dilluns. Les persones de 60 anys o més, les que tenen problemes de salut crònics, les embarassades, els cuidadors i altres grups es poden vacunar amb «tranquil·litat» durant el mes d'octubre, segons Salut. S'aplicaran al voltant d'1.500.000 dosis, tant en persones de risc com en els altres grups de població a qui va adreçada. La temporada 2008/2009 es van administrar a Catalunya més d'1.300.000 vacunes als centres d'atenció primària i altres centres de vacunació, dues-centes mil menys. S'estima que un 75% de les persones de 60 anys o més es van vacunar, segons afirma el departament.

En les epidèmies anuals de grip, cada any emmalalteix d'un 5 a un 20% de la població. Aproximadament, un de cada quatre processos respiratoris amb febre poden ser deguts a la grip. Les persones que tenen malalties cròniques poden necessitar que se les hospitalitzi en cas de contraure-la.

D'altra banda, ahir es va saber que l'estudi del registre de casos greus de grip A a l'Estat espanyol que coordina l'hospital Joan XXIII de Tarragona ja ha donat els primers resultats: dos de cada tres ingressats a la UCI amb pneumònia viral que requerien ventilació artificial han sobreviscut, de manera que permet al responsable, el doctor Jordi Rello, afirmar que «la majoria de pacients greus se salvaran». No obstant això, un cop analitzades les 32 primeres persones ingressades a les unitats de cures intensives, han comprovat que 15 no presentava cap factor de risc. Es confirma, però, que ho són l'obesitat (el 31,2% dels casos) i les complicacions anteriors (el 50%).

LES FRASES

«Quan entri a l'oficina, eviti el contacte físic a l'hora de saludar»
«Mantingui una distància prudencial durant la conversa»
«Si a l'oficina hi ha molta gent, miri de tornar-hi en un altre moment»
«Redueixi el nombre d'acompanyants»
«Faci les operacions a través d'internet, els caixers o el mòbil»
«Sempre que pugui contacti amb nosaltres a través del telèfon o del correu electrònic»

L'hospital Trueta agilitza la detecció del càncer

ACN

El Servei d'Otorinolaringologia de l'hospital Josep Trueta de Girona està aplicant des de fa un mes una nova tècnica basada en les videoendoscòpies que permet agilitzar el diagnòstic ràpid de faringe i laringe, i que a més estalvia l'anestèsia general i el pas per la sala d'operacions, que fins ara eren ineludibles a l'hora de fer les laringoscòpies directes. Les proves s'estan practicant a raó de tres per setmana i es fan principalment a pacients que ja han rebut tractament per combatre tumors de faringe i laringe i que necessiten un control de seguiment, així com als que presenten noves sospites de lesions o tumors. Les neoplàsies de faringe i laringe tenen una incidència de 24 a 30 nous casos cada 100.000 habitants a l'any. Afecten sobretot homes (85-95%) i estan altament associades a factors de risc com ara l'alcohol o el tabac, i representen la cinquena causa oncològica de mort desprès del càncer de pulmó, colon, bufeta i pròstata.

Mesures de les caixes contra la grip A

anna Puig

Les entitats d'estalvis ja estan prenent mesures de prevenció contra la grip A. Un exemple el trobem a «la Caixa», la qual ha col·locat cartells informatius a l'entrada de totes les seves oficines en què es fan recomanacions als clients. Així, es demana que s'eviti el contacte físic a l'hora de saludar o es mantingui una distància prudencial durant la conversa. També es considera oportú que, si hi ha molta gent, es miri de tornar a l'oficina en un altre moment i, també, que es redueixi el nombre d'acompanyants quan es van a fer gestions. Per evitar riscos, «la Caixa» recomana que, sempre que es pugui, es facin les operacions per mitjà d'internet, els caixers o el mòbil. «Pagar amb targeta és un gest més segur», diu una altra de les recomanacions de l'entitat financera, la qual aposta perquè els clients contactin a través del telèfon o el correu electrònic.

Així mateix, «la Caixa» ha elaborat un protocol d'actuació intern per informar el personal i actuar en cas que aparegui un cas de grip A entre els treballadors. Caixa Girona també té en marxa un protocol, que ha estat consensuat amb els empleats. Segons ha explicat el director de personal, Josep Ibáñez, hi ha en marxa una primera fase informativa, amb la qual s'han fet arribar un seguit de recomanacions a la plantilla, que també pot tenir accés a aquesta informació mitjançant el portal d'internet que tenen els empleats. Les altres fases s'activaran en funció de com evolucioni la situació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.