L'hospital de l'Esperit Sant posa en marxa un programa pilot de control de la diabetis a través d'internet

La iniciativa, adreçada a dones embarassades, redueix un 30% el nombre de visites

El sistema és senzill i només cal disposar d'internet a casa o tenir la possibilitat de connectar-se un cop a la setmana. Gràcies a un dispositiu electrònic, la pacient es mesura la glucosa en sang dues o tres vegades al dia. Amb un port USB es traspassen aquestes dades a l'ordinador, que arriben a través d'internet a la consulta virtual del metge. «És un sistema molt còmode que estalvia temps», assegura Carme Sánchez Villalba, dietista de l'hospital i encarregada del programa. Segons ella, el servei, pioner a Catalunya, redueix un 30% el nombre de visites a l'especialista durant els mesos de gestació. La primera visita, però, és presencial i és quan s'informa a la pacient de la possibilitat de participar en el programa.

De moment, s'hi han adherit una vintena de dones embarassades. «Són pacients que en realitat no estan malaltes, només estan embarassades, però necessiten un seguiment setmanal. Fins ara, venien a la consulta, però es perdia temps ja que moltes treballen i no poden deixar la feina per entregar únicament les dades. També se saturaven molt les agendes», admet. A més de la «descongestió» de les llistes, el sistema de telemedicina virtual permet augmentar el control i evitar que algunes dones tinguin la temptació de «falsejar» les dades. «Tot és electrònic i així és impossible que es puguin canviar els valors. Amb l'antiga llibreta, en canvi, sí que es podia fer», assegura la dietista.

Tractament via SMS

El seguiment diari facilita també que el contacte amb el facultatiu sigui major. «Podem rebre les dades cada dia i tenir un control molt més acurat», apunta Sánchez Villalba. Si els valors no són favorables, la dietista envia un missatge de mòbil a la pacient que informa del tractament que ha de prendre o si ha de canviar la dieta.

Cap a la consulta virtual

El programa pilot de seguiment de la diabetis gestacional posat en marxa a l'hospital és un primer pas per, en un futur, crear una consulta virtual. «S'hauria de plantejar d'una altra manera, perquè aquestes pacients només ho són un parell de mesos», explica Sánchez Villalba. De moment, el centre hospitalari està provant d'estendre l'experiència a altres pacients, més enllà de les dones embarassades. «Tenim dos pacients joves amb diabetis genètica que també necessiten un seguiment freqüent i que participen del programa», diu Sánchez, que destaca la «bona resposta» dels pacients.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.