Ciència

àger

Investigadors del projecte europeu GAIA a l'observatori del Montsec

Una trentena d'enginyers i científics catalans del projecte fan una trobada de treball a Àger

El Centre d'Observació de l'Univers d'Àger acull des d'ahir la trobada anual de treball dels investigadors d'institucions catalanes que treballen en el projecte de la missió espacial GAIA de l'Agència Espacial Europea. Aquest projecte té per objectiu l'observació de més de mil milions d'estrelles de la nostra galàxia, que constituirà una base observacional sòlida per estudiar la formació i evolució de la Via Làctia. En els propers anys, està previst que a l'Observatori Astronòmic del Montsec es realitzin observacions complementàries a aquesta missió.

Un aspecte fonamental de la missió és el tractament de l'enorme quantitat de dades que el satèl·lit obtindrà i el seu complex processat fins a deduir-ne les dades científiques. Aquesta tasca s'ha encarregat al consorci europeu Data Processing and Analysis Consortium (DPAC), que agrupa prop de 400 persones de 15 països. L'equip Gaia de la Universitat de Barcelona és responsable d'alguns dels elements crítics d'aquest sistema de processat, part del qual es durà a terme al superordinador Mare Nostrum.

En aquesta trobada al Centre d'Observació de l'Univers, que reuneix a una trentena d'astrònoms i enginyers de diversos indrets europeus que treballen a Catalunya i que avui finalitzarà, es passa revista a les tasques desenvolupades fins ara i es discutirà la programació futura dels diferents treballs de l'equip per al llançament i durant la missió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.