L'Observatori de l'Ebre, entra en crisi en perdre el suport d'un dels patrons

L'Institut Nacional Geogràfic li retira, sense avisar, l'aportació de 72.000 euros prevista per enguany

Després d'anys d'estabilitat econòmica, l'Observatori de l'Ebre torna a estar en crisi. Un dels seus patrons, l'Institut Nacional Geogràfic (ING) va comunicar-li el juny passat amb una carta escarida signada pel seu director general, Alberto Sereno, i adreçada a l'aleshores director de l'Observatori, Miquel Torta, que «en els pressupostos generals de l'Estat per al 2009 no hi figura cap quantitat com a subvenció a l'Observatori de l'Ebre». Ho avançava fa una setmana La Veu de l'Ebre i ho confirmava aquesta setmana el nou director de l'entitat, Juan José Curto, que titllava d'«impròpia» l'actuació de l'ING, un organisme que depèn del ministeri de Foment i que forma part del Patronat de la Fundació de l'Observatori de l'Ebre des que es va constituir fa uns deu anys. L'anunci de l'ING deixa sense 72.000 euros l'entitat, un deu per cent del pressupost anual de l'Observatori que és d'uns 700.000 euros. «Eren diners amb els que comptàvem», va manifestar Curto tot assenyalant que hauran de renunciar a la contractació d'un nou investigador. «Això representarà un deteriorament dels nostres resultats científics», va lamentar Curto tot precisant que també hauran de prescindir d'alguna despesa interna. A aquesta situació, difícil, cal afegir-hi que l'entitat tampoc no ha rebut encara els 500.000 euros que havien de rebre del Fons Feder per finançar el nou pavelló dels investigadors i per això han hagut de subscriure un crèdit per avançar els diners.

L'Observatori de l'Ebre és una entitat científica que van fundar els jesuïtes el 1904 i que actualment gestiona un Patronat constituït per onze institucions entre les quals hi ha el CSIC, la Universitat Ramon Llull, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa o els ajuntaments de Tortosa i Roquetes.

JUAN JOSÉ CURTO

«Volem avançar en recerca i potenciar les àrees de geomagnetisme i canvi climàtic»

R.R
Doctor en Ciències Físiques i vinculat a l'Observatori des del 1981, Juan José Curto i Subirats (Tortosa, 1948) és el nou director de l'Observatori de l'Ebre des del passat 22 de juliol. Fins ara, havia treballat principalment en magnetisme terrestre i ha estat els darrers anys responsable de la secció de geomagnetisme i del servei d'infraestructura. Curto ha pres el relleu a Miquel Torta amb ganes i il·lusió tot i que admet que el motiva més la recerca científica que no pas la tasca de gerent, que haurà d'assumir a partir d'ara. Què representa per vostè ser el nou director de l'Observatori de l'Ebre?
–«Ho veig com un repte personal i tot i que em motiva més la recerca entenc que la feina de director és un treball necessari i que em veig capacitat d'assumir.»
–Només accedir al càrrec es troba amb què l'Institut Nacional Geogràfic els comunica que enguany no podran disposar de 72.000 euros. Ha representat un daltabaix molt gran?
–«Ha estat una manera d'actuar impròpia perquè nosaltres comptàvem amb aquests diners. Com a membre del Patronat de l'Observatori, l'Institut Nacional Geogràfic tenia un compromís amb l'Observatori i els compromisos hi són per complir-los. A més, no entenem per què ens ho comuniquen al juny quan els pressupostos els tenen elaborats des del mes d'octubre o novembre.»
–Què faran al respecte?
–«Estem treballant per refer els pressupostos d'una banda, deixant de banda la contractació d'un nou investigador que teníem prevista per enguany i, per l'altra, per reconduir la situació.»
–Creuen què encara és possible recuperar aquests diners?
–Possible ho és; segur per enguany no, però almenys intentarem recuperar l'aportació d'aquest organisme per als propers anys. Sabem que eren uns diners que ens arribaven a través de l'Institut Nacional Geogràfic però per ordre expressa del Ministeri de Foment. De moment, hi ha diversos diputats i senadors del territori, de tots els colors polítics, que s'han interessat pel tema i que estan fent gestions, per recuperar aquests diners.»
–Deixant de banda els problemes econòmics que està afrontant en aquests moments l'Observatori, com a nou director quines seran les seues prioritats?
–«Des de la seua creació, l'Observatori ha anat evolucionant i ha ampliat els seus objectius. Fa molt temps que ha deixat de ser un simple centre d'observació i s'ha anat obrint a la recerca científica. Ara volem avançar encara més en la línia de la recerca i passar de les individualitats als grups. A més, ens centrarem en dues línies bàsiques: el geomagnetisme, on ja tenim un grup de recerca de cinc investigadors consolidat; i n'impulsem un de nou sobre el canvi climàtic.»
–Ja està en marxa aquest nou grup de recerca?
–«De moment, tenim un hidròleg que està fent un estudi sobre com pot afectar el canvi climàtic al tram final del riu Ebre, des de totes les variables possibles.»
–S'havia parlat de crear vincles de col·laboració entre la URV, l'IRTA i l'Observatori per estudiar el canvi climàtic al Delta. Com està aquest tema?
–«És una assignatura pendent. Cal veure de quina manera ho fem. Crec que és una necessitat i un repte que hem d'afrontar. Si ho aconseguim crearem un grup potent de recerca. És com una reacció atòmica, necessites massa crítica perquè les coses funcionin.»
–Potenciar el geomagnetisme i el canvi climàtic implica abandonar la recerca en sismologia?
–«Ens hem de centrar, perquè a tot no arribem. De tota manera continuarem gestionant les dades que ens arriben dels sismògrafs i tenim projectes instrumentals.»
–Quins?
–«Dos nous sismògrafs que s'instal·laran a Alcanar i Alcalà de Xivert dins d'enguany.»
–Això està relacionat amb el projecte Castor (dipòsit submarí de gas)?
–«Sí, és per fer un seguiment dels moviments sísmics a la zona i valorar el risc que pot representar.»
–Un altre projecte que tenien en marxa era el d'un gran complex museístic per difondre l'Observatori i apropar la tasca científica al gran públic. Com queda això?
–«És un projecte molt ambiciós i ara és un mal moment per buscar finançament. De totes maneres hi seguim treballant perquè si surt l'oportunitat tinguem el projecte preparat. Pel que fa a la difusió externa per aquest curs, oferirem tallers per als alumnes de primer i segon de Batxillerat sobre òptica meteorologia i magnetisme.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.