La UdG és l'única universitat catalana amb un sistema geotèrmic de climatització

El sistema, que té una finalitat docent, es va inaugurar al desembre passat a l'edifici dos de l'Escola Politècnica Superior

L'Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdG va inaugurar el mes de desembre el primer sistema de climatització geotèrmica en una universitat catalana. El sistema es va muntar amb una finalitat didàctica. Segons explica el director de l'EPS, Joaquim Velayos, «es tracta que, quan els alumnes surtin de la Politècnica, no només coneguin la geotèrmia des de la teoria apresa a les aules, sinó també des de la pràctica, i puguin aplicar immediatament aquests coneixements».

El funcionament

El sistema es basa en l'aprofitament de la temperatura del subsòl, que és pràcticament constant, per generar aire fred a l'estiu i aire calent a l'hivern. El de l'EPS s'utilitza per climatitzar un laboratori i dos despatxos, que ocupen una superfície total de 182 m², segons expliquen els responsables del projecte, els professors d'enginyeria industrial Josep M. Corretger, Aniol Ribot i Antoni Márquez. Per poder aprofitar la temperatura del subsòl es construeixen pous que s'endinsen a terra –la Politècnica disposa de 4 pous que van fins als 60 metres de profunditat–, a dins dels quals hi ha uns tubs de polietilè en forma d'U pels quals circula aigua amb anticongelant. A l'hivern, segons exposa Antoni Márquez, «aquesta aigua que ve de l'exterior a una temperatura baixa entra en contacte amb el subsòl i augmenta de temperatura», la qual cosa s'aprofita per escalfar l'aire a través d'una bomba de calor. «A l'estiu invertim el procés, i aprofitem la dissipació de calor del subsòl per refredar l'aire», hi afegeix Márquez.

«La bomba de calor consumeix electricitat, però el conjunt té una relació d'eficiència positiva», explica Aniol Ribot. «A l'hivern es genera entre 3,5 i 4,5 vegades més energia de la que es consumeix i, a l'estiu, entre 3 i 4 vegades, segons les condicions ambientals», aclareix.

La instal·lació també genera interès

El 80% dels alumnes de l'EPS (aproximadament uns 2.300 estudiants) tindran contacte en algun moment dels seus estudis amb la nova planta geotèrmica. A banda d'això, han mostrat interès a conèixer l'equipament alguns instituts d'ESO i col·lectius professionals, com ara el Col·legi Oficial d'Arquitectes.

El finançament

L'equipament ha costat uns 50.000 euros, el 30% dels quals correspon a la construcció dels pous. La instal·lació d'aquesta eina educativa ha estat finançada amb les aportacions i la col·laboració del Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la UdG.

LES DADES

Fondària dels pous:
60 metres
Temperatura al fons dels pous:
Uns 17 graus
Número de pous:
4 d'independents
Diàmetre dels tubs:
40 mil·límetres
Material dels tubs:
Polietilè
Metres quadrats que climatitza:
182 metres quadrats
Consum d'electricitat:
4,5 kilowatts
Potència de sortida:
19 kilowatts
Relació d'eficiència:
A l'estiu, proporció de 4 a 1; a l'hivern, aproximadament de 4,5 a 1

Energies a la Politècnica

J.N.

L'Escola Politècnica Superior (EPS) de Girona ara fa gairebé trenta anys que va començar a treballar les energies renovables. Les primeres passes es van fer el 1981 amb la instal·lació d'una estació meteorològica per recollir dades, a l'edifici Pericot de Montilivi, dins el Programa Energético Nacional. El 1983 es va fer la primera instal·lació de plaques d'energia solar tèrmica per produir aigua calenta sanitària. El 1985 la Politècnica va col·laborar en la creació del primer parc eòlic de l'Empordà, a Garriguella, dins el programa ENHER-PEUI.

El 1986 es va col·laborar en la rehabilitació de la minicentral hidràulica d'Arenys d'Empordà i es va fer un seguiment de la planta de biogàs de la granja de vaques de Monells. El 1992 es va participar en la posada en funcionament del parc eòlic de Roses i es va instal·lar una nova estació meteorològica al campus de Montilivi. El 2004 es va posar en servei la primera planta d'energia solar fotovoltaica de la UdG, dins del programa Universol. Entre finals de l'any 2009 i començaments del 2010, es va inaugurar el laboratori d'energia i va entrar en funcionament la planta d'energia geotèrmica. Aquest darrer cap de setmana s'ha instal·lat un aerogenerador de 7 metres d'alçada a la teulada de l'edifici P-II de la Politècnica, que servirà perquè els alumnes puguin treballar més de prop l'energia eòlica.

Geotèrmica, per a què?

J.N.

L'avantatge principal de l'energia geotèrmica és que la font, és a dir, la temperatura del subsòl que s'usa per generar-la, és molt estable, no fluctua i, per tant, sempre està disponible, cosa que no passa amb altres tipus d'energies renovables, com ara la solar i l'eòlica, que depenen sempre de les condicions meteorològiques. Un altre dels avantatges més importants d'aquest tipus d'energia és que, si els pous són verticals, com ara els de l'Escola Politècnica Superior de la UdG, ocupen molt poc espai i el seu impacte visual és pràcticament nul. L'inconvenient principal respecte a altres tipus d'energies renovables és que aquesta consumeix electricitat, que és una de les energies més cares que hi ha.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.