El Vendrell millora l'atenció als discapacitats amb una aula d'estimulació

El servei, al centre educatiu Garbí, és el primer del Camp i ha estat cofinançat per Caixa Tarragona

El somni de l'equip pedagògic del CEE Garbí s'ha fet realitat aquest curs. Des del mes de desembre passat, el centre escolar disposa de la primera aula d'estimulació multisensorial veritablement equipada que funciona al Camp de Tarragona i a partir de la qual les educadores esperen poder millorar l'atenció que ofereixen al seus alumnes, que tenen algun tipus de discapacitat psíquica. El professorat, de fet, ja va posar en marxa fa uns anys una aula en precari, amb objectes que van poder reutilitzar amb aquesta finalitat. Ara, la nova aula disposa de material específicament dissenyat per la seva funció. «Vam començar amb materials casolans i ara ha estat possible que puguem fer una aula amb tots els recursos que hi ha al mercat», explica Montse Bolaño, directora del CEE Garbí.

Més nombre d'usuaris

De moment, el nou servei està a disposició dels 49 alumnes que té el centre, i que són atesos per un equip de 21 professionals. La voluntat del centre i de l'Ajuntament del Vendrell és que l'aula pugui ser utilitzada també per altres centres educatius o altres persones, ja que els elements que hi funcionen poden ser útils fins i tot per a gent gran. De moment, ja tenen planejat un cicle de contes «especials» juntament amb el CEIP Pau Casals del municipi.

En el cas del tractament per als alumnes del CEE Garbí, l'equip pedagògic s'encarrega de definir un itinerari personalitzat per cadascun d'ells, i fins i tot n'ha de deixar alguns fora. «No és bona per a tot l'alumnat, perquè en alguns casos els pot sobreestimular», explica Maite Jou, una de les educadores del centre. Això sí, les activitats a l'aula són especialment bones per a nens que tenen autisme, ja que «necessiten un element d'atenció», segons Jou. Els materials són útils tant per «millorar la comunicació de l'alumnat amb el seu entorn», segons la directora del centre, com també per ajudar que infants amb una discapacitat important prenguin consciència també del seu propi cos.

Diversos aparells

L'aula d'estimulació multisensorial, en què cada alumne entra individualment i acompanyat sempre d'un mateix tutor, ofereix un ambient en penombra, amb projeccions de llums i colors i música d'acord amb els objectius. Entre els elements que s'hi poden trobar, hi ha un matalàs d'aigua que ofereix calidesa a l'alumne, i objectes com els feixos de fils de llum, que canvien de color i serveixen també perquè els infants els percebin en contacte amb el seu cos. Un altre aparell transforma en colors i amplifica la veu dels alumnes, i també hi ha diversos panells en què l'usuari pot resseguir la trajectòria de diferents boles de color que baixen per uns tubs.

Altres efectes juguen amb sensacions de vibracions, calor o un panell tàctil en què, amb els ulls tancats, es poden desenvolupar diverses activitats.

Finançat pel programa Tu Ajudes

L'equipament de l'aula d'estimulació del CEE Garbí ha estat possible, sobretot, gràcies a l'ajut econòmic dels 13.800 euros que l'associació de mares i pares d'alumnes (AMPA) del centre ha obtingut a través del programa Tu Ajudes, de Caixa Tarragona. El projecte, que va concórrer a aquesta convocatòria en què són els mateixos clients els que voten les propostes que volen que siguin subvencionades, va ser el més votat a la comarca del Baix Penedès, gràcies, en part, a la campanya que es va fer des de l'AMPA a altres centres educatius de la zona.

En total, el projecte ha costat més de 18.000 euros, i també hi han contribuït el Departament d'Educació de la Generalitat i l'Ajuntament, que va finançar el condicionament de la sala.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.