La gran majoria de professors no se suma a la vaga, tot i que molts se senten «cremats»

A les comarques gironines alguns centres van portar a terme ahir reivindicacions alternatives, sense suspendre classes

La vaga d'ahir, convocada per FETE-UGT, USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i CCOO, ja és la quarta convocada en dos anys contra la política educativa del Departament d'Educació. A Catalunya, s'hi van adherir aproximadament un de cada cinc professors, segons dades d'Educació, i concretament a les comarques gironines el seguiment calculat va ser inferior. Els mateixos sindicats van reconèixer que esperaven més seguiment. Les conseqüències de les nevades, amb moltes classes suspeses, el fet que sigui final de trimestre (amb la feina afegida que comporta) i que molts professors pensin que una vaga no és cap solució ha restat protagonisme a la convocatòria. Alguns centres escolars, però, van portar a terme reivindicacions alternatives i molts professors van aprofitar per manifestar el seu malestar amb la política educativa del conseller d'Educació Ernest Maragall.

El director dels serveis territorials d'Educació a Girona, Andreu Otero, va destacar ahir que «és una vaga fora de temps i de context» i que «la baixa participació ha de fer reflexionar». «La via ha de ser el diàleg, no la vaga», va destacar.

Gironès

De les escoles consultades, la gran majoria no s'havien sumat a la vaga, tal com estava previst. Des d'alguns centres van explicar que un dels motius ha estat que és final de trimestre, també han influït les nevades i alguns reclamen una gran mobilització on també s'impliquin les famílies. Dels instituts consultats, hi havia professors que s'havien sumat a la convocatòria, però eren la minoria.

La Selva

El seguiment de la vaga a les poblacions de la Selva va ser pràcticament nul i no hi va haver ni un sol centre d'ensenyament que tanqués les seves portes. En tots els centres, excepte el CEIP Sant Jordi de Maçanet, es van impartir classes. Aquest centre va estar obert, però va dedicar tota la jornada a a debatre entre professors, alumnes i pares sobre «com haurien de funcionar les escoles» per poder garantir un ensenyament de qualitat. El centre va donar suport a la vaga convocada pels sindicats, però va optar per obrir les portes amb un caràcter reivindicatiu.

Garrotxa

A Mieres, l'AMPA de l'escola va expressar la disconformitat amb la política educativa de la Generalitat no portant la mainada a l'escola. Segons els pares i mares, un dels aspectes que més els preocupen són les conseqüències negatives que tindrà el decret d'autonomia de centres a les escoles rurals.

Pla de l'Estany.

A infantil i primària, a l'únic centre on es va notar la vaga va ser al Baldiri Reixach de Banyoles. A secundària, només un professor de l'IES Brugulat va secundar la convocatòria. Sí que van fer vaga la seixantena d'alumnes de cicle formatiu de l'IES Pere Alsius.

Baix Empordà.

D'entre els centres consultats molt pocs professors feien vaga. D'entre els que hi va haver més vaguistes hi ha el de Mont-ras, en què la meitat del centre en va fer i hi van acudir la meitat dels alumnes. En molts pobles petits no va fer vaga ningú, tot i que molts estaven d'acord amb fer-ne.

Alt Empordà.

Va ser la comarca amb més seguiment de la vaga, segons dades d'Educació, tot i que en molts dels centres consultats només part dels mestres van secundar la convocatòria. Es van fer reivindicacions alternatives.

(Informació elaborada per Mar Vicente, Josep Maria Sebastian, Jordi Colomer, Ramon Estéban, Jordi Casas, Irene Rigall i Mònica Cabruja).

Què demanen els sindicats

M.C

Els sindicats, que han trencat per ara les negociacions amb Educació, demanen que no hi hagi més retallades de plantilles i disminueixi el nombre d'alumnes per aula; que es cobreixin totes les baixes amb substitucions des del primer dia; estan en contra del projecte concret que es planteja d'autonomia de centres i reclamen «una gestió democràtica i participativa»; no volen la desregularització de les condicions laborals del professorat; demanen que no s'apliqui el nou calendari escolar i que es conservi la jornada intensiva al juny, i reclamen «un treball estable i de qualitat» per al col·lectiu.

Ahir es van portar a terme concentracions a Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona i Tortosa, amb pancartes, xiulets i crits contra la política d'Educació. Les organitzacions sindicals afirmen que «si les negociacions no avancen es continuaran convocant mobilitzacions». Els sindicats van trencar les negociacions perquè van considerar que «les propostes presentades pel departament són del tot insuficients». Ahir el conseller d'Educació, Ernest Maragall, va destacar el poc ressò de la convocatòria i va fer una crida a continuar la via de les negociacions.

«Estem negres»

MÒNICA CABRUJA

Vestits de negre en senyal de dol contra la política d'Educació. D'aquesta manera original i sense adherir-se a la vaga van donar suport a la mobilització els professors de l'escola Pla de Girona. Van fer les classes de negre i alguns, també de negre, van assistir a la concentració de Girona. El director d'aquest centre es va mostrar molt crític amb l'actual situació. «Hi ha retallades de pressupost i el nou calendari escolar ens perjudicarà perquè els mesos de febrer i març és quan més es treballa a les escoles», va esmentar, entre altres exemples, per posar de manifest el seu malestar amb la política educativa actual. L'escola Pla no va ser l'única que es va vestir de dol. D'altres, com el cas de la llar d'infants de l'escola Migdia, van seguir el mateix camí. Mestres d'aquest centre, també de negre, van explicar que no feien vaga perquè els sembla «un mal moment», però que igualment reivindiquen «una escola pública de qualitat». Alguns professors que no feien vaga però que eren a la concentració i d'altres des dels centres que no feien vaga i que no hi van anar van expressar el seu suport en un part, unes quantes o totes les reivindicacions sindicals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.