L'Escola del Portús, una escola pública francesa diferent

70 alumnes hi segueixen un projecte educatiu transfronterer i multilingüístic

L'Escola del Portús va iniciar, el 2008, un projecte ambiciós, a bastament recolzat per la Inspecció d'Acadèmia del departament i pel mateix Ajuntament, orientat en l'aprenentatge de llengües des de la infantesa, cosa que permet als alumnes abordar des del preescolar el català, i després, a primer, el castellà. A continuació, a tercer, els pares poden escollir entre dues modalitats, la bilingüe (anglès-català) o la de dues llengües (anglès-espanyol). Aquestes dues propostes tenen continuïtat a la secundària a l'institut de Ceret.

El programa d'ensenyament és el de l'Éducation Nationale Française, amb la particularitat de la modalitat bilingüe del cicle 3 (tercer, quart i cinquè), que segueixen la meitat de les matèries del programa en català i l'altra meitat en francès.

Cal destacar que, mentre que els alumnes francòfons aprenen espanyol, els no francòfons són reforçats en FLE (francès llengua estrangera), per compensar possibles mancances i equilibrar les competències. S'arriba així a una vertadera barreja de cultures ben palpable al pati de l'escola, amb les llengües de comunicació, també amb els jocs i tradicions de cada país (balls i sardanes, xarranca, tómboles i quines…). Una real obertura d'esperit per a aquest jovent. Aquesta particularitat fins i tot ha traspassat fronteres i ha suscitat l'interès de diversos estudiants de diferents universitats, tant si vénen de Barcelona com si vénen de França, ja són diversos els que han estat acollits al centre escolar pels mestres en el marc del desenvolupament dels seus estudis i les seves síntesis, amb l'experiència d'aquesta escola. Amb la finalitat de garantir l'estabilitat del projecte, s'està elaborant un estudi per tal de ser reconeguda com a «escola experimental» i obtenir així una marca distintiva i un estatus particular que asseguraria tot el dispositiu durant cinc anys, per tal de servir de model a altres escoles transfrontereres. Potser una de les formes de viure l'Europa d'avui i de preparar la de demà.

Els esdeveniments transfronterers

El 30 d'abril vinent a Ceret es farà la celebració de Sant Jordi amb una reunió d'escoles públiques franceses que ensenyen el català, en el marc d'una jornada dedicada a la literatura i a la cultura (dansa i sardanes). A la tarda serà oberta al públic.

El 7 de maig a la Jonquera tindrà lloc la primera trobada entre l'escola de Música de la Jonquera (Girona) i la del Portús (Catalunya del Nord), conjuntament amb les escoles ZER, en el marc de la cantata de la Tortuga Boteruda, amb cançons catalanes que es cantaran en comú.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.