La preinscripció escolar acaba amb més de cent places vacants a Badalona

L'oferta de la nova escola del Gorg capgira l'històric dèficit de matrícules a la zona centre de la ciutat

Un total de 2.374 infants iniciaran el curs que ve la seva trajectòria escolar en grups de P3 a Badalona. I, segons el regidor d'Educació de l'Ajuntament, Josep Duran (PSC), qualsevol nen que opti a una plaça la tindrà garantida en la zona escolar a la qual pertany el seu domicili, ja sigui en el primer centre on ho ha demanat o en les altres opcions següents. El màxim responsable educatiu de la ciutat arriba a aquesta conclusió amb els números de la preinscripció a la mà, que assenyalen que aquest període de matriculació s'ha tancat a la ciutat amb 126 places lliures en els centres d'educació infantil i primària públics i concertats de la ciutat.

La disponibilitat de places escolars està prou repartida entre les sis zones escolars en què es divideix Badalona, però enguany es dóna una circumstància que feia anys que no passava: el superàvit de matricules a la zona centre de la ciutat, on sempre acostumava a haver molta més demanda que no pas oferta. Sense anar gaire lluny, l'any passat hi va haver un dèficit de 17 places, però per al curs vinent en sobren 36. La principal raó d'aquest excedent és l'estrena, al setembre, de l'escola Eduard Maristany-Gorg, que s'aixecarà al carrer de la Indústria i que, en mòduls prefabricats, només ocuparà 20 de les 50 places que oferia en aquest procés de preinscripció, ja que en primera opció només va despertar l'interès de cinc famílies. A banda de la zona del centre, la suficiència de places també es dóna en barris com ara els de Lloreda, la Pau, Bufalà i el Pomar, on en total hi ha 61 llocs vacants. Tot i que menors, els excedents també beneficien la zona 2 –la dels barris de Sant Roc i Artigues– on hi ha una vintena de places lliures, quan l'any passat només n'hi havia tres.

La matrícula viva, igual

El contrast amb aquestes zones de la ciutat són la 1 –La Salut i Llefià– i la 6 –Canyadó, Casagemes i Manresà–. En l'última no n'hi ha cap, de vacant, pel fet que el CEIP Artur Martorell s'ha ocupat sencer amb germans d'altres alumnes que ja són al centre i, conseqüentment, el CEIP Lola Anglada ha rebut més preinscripcions. En el cas de la primera zona, Duran reconeix que van «més justos» perquè el nombre de vacants no arriba a la dotzena, un fet que no preocupa gaire al responsable educatiu amb vista a la matrícula viva, la protagonitzada pels alumnes que s'han de matricular amb el curs ja començat i que sol passar més en barris com ara la Salut i Llefià. «L'arribada de noves persones i la matrícula viva no s'ha aturat, però tot i que en aquests barris tindrem menys marge per assumir-la, arreu de la ciutat hi ha places suficients», va explicar el polític socialista.

Nova denúncia per suposat frau

J.G.N.

A banda d'unes 125 al·legacions presentades per les famílies en aquest procés de matriculació, la regidoria d'Educació de l'Ajuntament ha rebut enguany una única denúncia d'un particular que parla de l'existència d'almenys una família que hauria comès presumptes irregularitats en l'elecció d'escoles per als seus fills. L'Ajuntament no ha donat cap dada sobre el contingut d'aquesta denúncia, però si s'actua com l'any passat ara serà el torn de la Guàrdia Urbana, que haurà d'investigar la certesa d'aquestes acusacions. L'any passat, a banda de comprometre's a revisar més expedients de matriculació de més escoles, la regidoria va indicar que només investigaria possibles fraus si rebia indicacions concretes de les direccions dels centres o d'alguns pares que convertissin en denúncies les queixes sobre aquest tipus d'irregularitats. Llavors, un particular va denunciar que onze famílies van falsejar el seu domicili per guanyar punts i obtenir una plaça a una escola concertada del centre. L'Ajuntament va confirmar que el frau va ser comès per dues famílies, que va expulsar del padró.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.