La universitat catalana, en xifres

Un nou web ofereix informació estadística sobre diversos aspectes relacionats amb el món de l'ensenyament superior

Quant es triga de mitjana a acabar la carrera de biologia a la UB?, quants estudiants es titulen cada any a la UPC? o, fins i tot, quin percentatge del PIB es destina a l'educació superior a Catalunya? El Comissionat per a Universitats i Recerca (CUR), que depèn del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, ha impulsat Unidata –www.gencat.cat/unidata–, una eina de gran valor que concentra la informació estadística de tots els aspectes relacionats amb les universitats públiques del país i de la UVic, que és concertada. Les dades de les universitats privades no es troben, encara, al web, però hi ha la intenció que en un futur s'hi afegeixin.

Unidata, que és com s'anomena el lloc web, està pensat, sobretot, per a estudiants i professors de secundària. Joan Bravo, coordinador de sistemes d'informació del CUR, considera que «Unidata orientarà els futurs estudiants per tal d'evitar que aquests abandonin la universitat», ja que començaran els estudis «previnguts» sobre el que es poden trobar. Bravo també creu que «el web trenca el fals mite que la universitat és una fàbrica d'aturats», i assegura que «pretén encoratjar els joves perquè estudiïn». Les dades més recents que es poden trobar al web són del curs 2007/2008, és a dir, de fa gairebé tres cursos. S'espera que les del curs 2008/2009 es publiquin els dies vinents. Joan Bravo justifica aquest retard per la prèvia verificació de les dades que du a terme el comissionat abans de publicar-les. Les dades, abans de ser publicades, passen per 1.256 filtres que n'asseguren la fiabilitat.

Servei pioner

Unidata és un web pioner a tot l'Estat i, tal com admet Bravo, «va en sintonia amb les directrius de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES)», que pretenen basar-se en la transparència i la cooperació entre universitats. El web és obert a tothom i gratuït, a diferència del seu antecessor, UNEIX. Unidata és encara una eina molt nova, ja que es va presentar a l'últim Saló de l'Ensenyament, al març. El web dóna accés a 24.560 taules estadístiques, que proporcionen un seguit de dades, entre les quals hi ha les següents: el curs 2007/2008 hi va haver gairebé 143.000 matriculats a les universitats, el 61% dels titulats són dones, el 40% dels universitaris no treballen durant els estudis, Itàlia és el país on van més estudiants catalans amb la beca Erasmus. Al web no hi ha cap tipus d'interpretació de les dades; Joan Bravo ho justifica assegurant: «Des del Comissionat preferim posar aquest instrument en mans dels estudiants perquè analitzin ells mateixos la informació.» Segons Bravo, «la informació no substitueix la reflexió».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.