Educació

Només el 19,8% de l'alumnat dels instituts té l'oportunitat de rebre ensenyament en valencià

Escola Valenciana presentarà aquesta setmana una queixa al síndic de greuges on s'expliciten les xifres d'alumnes que deixen d'estudiar en valencià per falta d'oferta en secundària

L'Informe de l'ensenyament en valencià en secundària, batxillerat i cicles formatius en el curs 2009-2010, realitzat per Escola Valenciana denota que dels 148.403 alumnes que estudien en valencià a l'escola, només 63.033, és a dir, el 19,8%, poden continuar els seus estudis en valencià en secundària. Vora 85.370 alumnes de primària que han estudiat en valencià, no han pogut escollir aquesta opció en l'institut per falta d'oferta.

A les comarques d'Alacant, la xifra d'alumnat que pot estudiar en valencià baixa al 10,6% (de 117.824 alumnes d'institut, només 12.555 poden optar a línies en valencià en el centre); a les comarques de València, el 21,3% (de 164.169 alumnes només 35.020); i a les comarques de Castelló el 42,8% (de 36.044, només 15.458).

I és que només el 34% dels instituts del País Valencià, 302 de 881, ofereix alguna línia d'ensenyament en valencià. D'aquests, més del 90% són centres públics.

Escola Valenciana ha fet públiques aquestes dades en la presentació, aquest matí a Alacant, de la campanya de mesures per potenciar l'ensenyament en valencià. Per començar, l'entitat ha exigit una entrevista amb el conseller Alejandro Font de Mora perquè explique quina és la planificació educativa que té pensada per al curs que ve, tenint en compte aspectes com l'esborrany de decret que obligaria el 80% de l'alumnat valencià a estudiar exclusivament en castellà.

Però a més, realitzarà, per primera vegada, una campanya informativa i d'assessorament en la matriculació en valencià als instituts sota el títol «A secundària, tu tens la clau». Una campanya que se centra en la defensa del dret a rebre ensenyament en valencià per part de l'alumnat amb el suport de la Guia de l'ensenyament plurilingüe als instituts i una recollida de queixes dirigida al síndic de greuges perquè aquest organisme inicie la investigació de fets i actuacions de la Conselleria d'Educació sobre l'incompliment reiterat de l'aplicació de l'ensenyament en valencià en els instituts.

Aquesta mateixa setmana, Escola Valenciana presentarà una queixa general al registre d'entrada del Síndic de Greuges, on també s'expressa que l'actual normativa no preveu la catalogació lingüística de les places docents en secundària a diferència del que ocorre en l'etapa de primària, cosa que produeix que, malgrat que formalment en el 34% dels centres s'ofereix l'ensenyament secundari obligatori en programa d'ensenyament en valencià, en la pràctica, s'evidencien múltiples incidències i disfuncions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.