Educació

El jutjat arxiva la denúncia contra les mestres de la llar d'infants de Sant Gregori

Considera que no s'ha acreditat cap tipus de maltractament

El jutjat d'instrucció número 4 de Girona ha decretat el sobreseïment de la denúncia que sis monitores de la llar d'infants els Escarlets de Sant Gregori havien interposat contra l'antiga directora i quatre monitores més, per un presumpte delicte de maltractament als alumnes. La magistrada considera que «els fets denunciats no són constitutius d'infracció penal», després d'escoltar la versió de les imputades i també d'un grup de pares. També recorda que quan les monitores van denunciar el cas hi havia un conflicte laboral a la llar d'infants que havia dividit en dos bàndols les treballadores per desavinences pedagògiques, i que les denunciants van fer la denúncia el mateix dia en què se'ls va comunicar que l'Ajuntament havia nomenat una comissió de suport a la direcció de la guarderia. La magistrada valora també que el grup de denunciants va incórrer en diverses contradiccions, i que la seva versió no té el suport de cap informe mèdic que acrediti el maltractament als infants. A més, indica que els pares d'alguns dels menors van afirmar en les seves declaracions que no havien apreciat «res d'anormal» en els seus fills, ni lesions, ni trastorns alimentaris, i que mantenien una bona relació amb les educadores.

Per això la jutgessa creu que algunes de les mesures que es prenien, com ara fixar els nens a les cadires, no es feien amb la voluntat de vexar-los, sinó amb criteris educatius i de seguretat per als menors, perquè no es fessin mal durant l'hora de dinar. Pel que fa als maltractaments, considera que si fos veritat alguna de les acusacions –agafar els nens fort pels braços, aixecar-los i deixar-los caure a terra, arrossegar-los per terra o donar-los bufetades–, «segur que s'hauria ocasionat un resultat lesiu, i cap dels pares no va apreciar cap lesió en els menors, ni les denunciants n'han pogut donar compte».

Per tot plegat, doncs, acorda arxivar el cas en no haver-hi infracció penal.

«La decisió tranquil·litza»

Àfrica Masó, presidenta de l'Associació de Mares i Pares dels Escarlets, va reaccionar ahir alleujada després de conèixer l'arxivament del cas: «Aquesta decisió tranquil·litza, perquè si la jutgessa diu que no hi ha indicis, hem de creure que tot el que es feia era correcte», va dir. A més, va afirmar que tot i que els nens vagin contents a la guarderia, tot el cas havia fet patir els pares, i d'aquesta manera s'esvaeix tot dubte sobre el mètode educatiu del centre.

El cas va esclatar a mitjans de febrer, després que sis monitores van presentar una denúncia davant els Mossos d'Esquadra per males pràctiques al centre. La polseguera que va aixecar la denúncia, amb uns pares que també van presentar una acusació particular, va contrastar amb la voluntat de mantenir la calma de l'Ajuntament i bona part de la comunitat educativa de la llar d'infants. En no veure-hi causa penal, el fiscal va demanar que s'obri un judici per faltes. A hores d'ara, bona part de les mestres denunciants han marxat del centre, i la resta estan de baixa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.