Educació

Prop de 500 infants tornen a quedar-se sense plaça de guarderia a Badalona

El dèficit es manté tot i créixer l'oferta amb la nova escola bressol municipal que s'està fent a Bufalà

Sense considerar les dues escoles bressol que la Generalitat gestiona a Badalona –on el dèficit només arriba a les nou places– i les llars d'infants privades, la demanda de matrícules a les guarderies municipals supera àmpliament l'oferta. Així, un total de 467 famílies s'han quedat sense plaça, ja que la regidoria d'Educació ha rebut un total de 757 preinscripcions de matrícules per a un nombre de vacants força inferior, 290 places. En aquestes, però, ja es compten les 107 que oferirà l'escola bressol que s'està construint a Bufalà, que s'anomenarà El Virolet i que l'Ajuntament preveu estrenar al mes d'octubre. Tot i encara no està acabada, el fet que ja estigui «força avançada» la seva construcció i el «dèficit generalitzat» de places arreu de la ciutat haurien motivat, segons el regidor d'Educació, Josep Duran (PSC), que aquest futur equipament hagi estat força demanat, ja que les dades de la preinscripció indiquen que 179 famílies han desitjat matricular-hi els fills. Pel que fa a la resta d'escoles bressol, 69 infants s'han quedat a les portes d'entrar a la guarderia Ralet Ralet –situada al barri de Sant Roc i que tenia 39 vacants–, mentre que al centre Nero Nas –a Llefià i amb 23 vacants– aquest nombre arriba a les 103 famílies. Per la seva banda, a la Pam i Pipa de Lloreda el dèficit de places és de 68 matrícules, mentre que l'Uni Dori –inaugurada aquest curs i situada a Montigalà– registra el major nombre de famílies sense plaça: 155.

Tres guarderies més

El dèficit de places actual és molt similar al de l'any passat –un total de 489– i el regidor Duran no el defuig. Amb tot, i a banda de mostrar-se orgullós per «haver fet una guarderia per any» en aquest mandat, el regidor socialista creu que amb vista al pròxim es fregarà l'objectiu acordat amb la Generalitat d'oferir 810 places abans del 2011, un compromís que Duran ja va definir d'inabastable fa dos anys.

En aquest sentit, Duran assenyala les quatre actuacions que l'actual govern està preparant per tal de «facilitar» al pròxim govern el creixement de places de guarderies: l'ampliació a 107 places de l'escola bressol Nero Nas, la construcció d'una de nova amb un idèntic nombre de matrícules al carrer de la Ciència, la instal·lació d'una altra més petita a l'illa del barri del Progrés on ara hi ha els mòduls de la futura escola Ventós Mir i l'edificació d'una quarta al barri de Canyadó, en la promoció urbanística que ha d'anar acompanyada d'una biblioteca. Excepte en aquest darrer cas –en què el terreny no és municipal i cal esperar que el seu propietari vulgui reactivar l'operació–, l'Ajuntament ja té el sol reservat i ha encarregat els respectius projectes per tal que, el futur govern, «només hagi de buscar finançament i construir-los».

Alimentació sana i exercici

J.G.N.

Amb vista al pròxim curs, a les escoles bressol de la ciutat es desplegarà el programa Thao-Salut Infantil, que per primera vegada la regidoria de Salut de l'Ajuntament adreçarà als infants de 0 a 3 anys per tal que aquests treballin la seva psicomotricitat i, d'altra banda, es donin consells als seus pares perquè incorporin alguns canvis en la seva vida quotidiana tant en l'activitat física com en l'alimentació. Els tallers s'han definit a partir de l'experiència dels experts en activitat física i pedagogia del programa. Els jocs en què aquest consisteix, que acostumen a incloure històries i cançons, pretenen estimular els moviments dels infants perquè prenguin consciència del seu cos i del seu entorn. Per informar dels objectius d'aquest programa, es repartiran unes fitxes a les escoles bressol que recullen un seguit d'aquestes propostes. El Thao és un projecte que ja es desenvolupa a les escoles de primària de la ciutat i que vol posar fre a un dels problemes de salut que amenacen la població infantil del país: l'obesitat i el sobrepès. El pla actua a través de l'alimentació sana i l'activitat física dels nens i de les seves famílies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia