el reportatge

La nova escola L'Arboç

El centre d'educació especial de Mataró serà municipal quan es traslladi al nou edifici de Vallveric

L'edifici actual té els dies comptats. Després d'anys d'espera, l'escola L'Arboç canviarà de lloc. La cinquantena d'alumnes, no només de Mataró sinó també de la resta de la comarca, podran estrenar instal·lacions en un termini màxim de dos anys.

Els ajuntaments han assumit al llarg del temps serveis que no els són propis perquè com a administració més propera no han tingut més remei que fer-ho. Mataró no n'ha quedat al marge, però aviat sumarà un altre servei: la futura escola d'educació especial L'Arboç, que ara pertany a la Fundació Maresme, i que quan es traslladi al nou edifici que es farà al polígon de Vallveric passarà a ser de titularitat municipal. «Ho fem de gust però per resoldre i desencallar una situació de provisionalitat que feia anys que durava», va explicar ahir la regidora d'Educació, Conxita Calvo (ICV-EUiA), que recordava que les administracions locals no tenen competències en aquesta matèria. Les instal·lacions actuals, situades a la plaça dels Bous i que donen servei a tota la comarca, no reuneixen les condicions adients per atendre els usuaris del centre, que està especialitzat en la cura d'infants en edat escolar amb lesions neurològiques importants. Com en altres ocasions, serà l'Ajuntament qui avançarà la construcció de l'equipament perquè sigui una realitat al més aviat possible. Tot i això, qui finançarà les obres serà la Generalitat, que ja ha atorgat al consistori mataroní una subvenció de 3,3 milions d'euros perquè tiri endavant el projecte.

La futura escola se situarà al carrer de la Pagesia, en un solar de més de 4.700 m², i segons va explicar el regidor d'Obres, Francesc Melero (PSC), la distribució interna de l'equipament serà la mateixa d'una escola de dues línies, amb cuina i un menjador com a espai complementari. El canvi més important és que el centre està calculat per a un màxim de 70 alumnes amb necessitats educatives especials. Per tant, els recorreguts dins de l'edifici es faran exclusivament amb rampes i un ascensor per tal de facilitar els moviments als alumnes. Entre els serveis que tindrà el nou centre, a banda de les 12 aules, destaquen un gimnàs per a rehabilitació i una sala d'hidroteràpia.

Una de les conseqüències que tindrà la creació d'aquest nou centre serà la pèrdua de la Fundació Maresme del concert que tenia amb la Generalitat per a la gestió de l'escola. Així, segons va explicar la regidora d'Educació, a finals del 2010, quan les obres ja estiguin avançades, està previst encarregar la futura gestió del servei, que s'adjudicarà a través d'un concurs públic. «No podem garantir-ho de forma automàtica, però ens agradaria que fos la Fundació Maresme, amb una història de més de trenta anys, qui es fes càrrec de la nova escola», va admetre obertament Calvo. Tot i la titularitat municipal, la intenció també és que la Generalitat assumeixi anualment el cost de mantenir aquest centre. Si es compleixen els terminis marcats pel govern municipal, al llarg del 2009 podrien començar les obres del nou centre, perquè el 2011 pugui entrar en funcionament. El que de moment l'Ajuntament no vol desvelar és el destí que tindrà l'antic edifici de la plaça dels Bous, que és municipal, i quins usos podria tenir quan l'escola canviï de lloc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.