Educació

La contra

“Besitos de fresa i chocolate”

Un grup de professores i alumnes de l'IES La Garrotxa d'Olot coneixen la realitat de Cuba a partir de tres companys seus, i ara preparen un documental sobre l'experiència

Besitos de fresa i chocolate. És una expressió carinyosa que els cubans fan servir molt per saludar. És el “ciao” italià però amb molta més salsa. Aquests “petonets de maduixa i xocolata” són els que van rebre pertot arreu on van anar un grup d'alumnes i tres professores de l'IES La Garrotxa d'Olot en el marc del projecte educatiu que a l'estiu van realitzar a Cuba. Una de les coses que els va impregnar més de l'illa caribenya és la generositat i l'hospitalitat d'una gent que té poc i que dóna molt.

Aquest projecte, que els tres estius anteriors havia tingut com a objectiu el Marroc, és fruit de la feliç tossuderia d'un conjunt de professores i alumnes d'aquest IES d'Olot –l'any anterior, també del Montsacopa– que tenen clar que una vivència moltes vegades val més que mil paraules i que s'han ficat entre cella i cella fomentar la convivència fent conèixer la realitat dels països d'alguns dels alumnes i companys. I com tota bona experiència, la volen compartir. Per això, ara, començaran a editar el material gràfic i sonor que han recollit per presentar-lo a la propera mostra internacional de documentals d'Olot.

I per conèixer la realitat de Cuba, res millor que un guia autòcton. I això és el que han fet: han convertit en guies de luxe tres alumnes, les bessones Lisbet i Liliana Ortiz, i Gabriel Denís, que fa gairebé tres anys que són a Olot. Durant uns dies, van viure a casa dels seus familiars a Santiago i a l'Havana, van visitar les escoles on havien estudiat abans de traslladar-se a Olot, van conèixer els seus amics i companys i van fer tasques quotidianes amb gent del que havia estat fins fa poc el seu entorn habitual, natural.

Així, els alumnes olotins van poder anar a comprar a una bodega i, per tant, van conèixer què és comprar aliments amb una cartilla de racionament, i van veure que segons quins productes costen tant o més que el sou dels cubans... Vaja, que van patir els efectes del bloqueig a què està sotmesa l'illa per part dels Estats Units. D'aquest bloqueig i del règim castrista, però, costava que els en parlessin. No calia. En una escola, van poder conèixer un sistema educatiu de molta disciplina, amb galons per als alumnes, amb aules amb molta simbologia del règim, etc. També van poder viure una festa dels 15 anys, que a Cuba és molt important, amb la sessió fotogràfica prèvia inclosa. I van poder tastar en un hotel l'oferta típica del Carib, contrastada amb la realitat del país, un altre tipus de platges... Vaja, de vivències, lògicament, en tenen un munt. D'això es tracta. Moltes són per al documental, però d'altres són per a la pel·lícula personal dels participants en el projecte pel qual ja han estat premiats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.