Educació

La contra

Un dia amb molta química

Uns 300 alumnes d'instituts de les comarques gironines van assistir ahir als tallers organitzats a la UdG per demostrar la relació de la ciència amb la vida diària

Un plàtan no és només una fruita comuna, les seves cèl·lules són fràgils i el seu ADN es pot extreure amb sal, alcohol i vinagre. Aquesta és una de les demostracions que es feien ahir en un dels tallers que hi havia instal·lats a la Facultat de Ciències de la UdG, en el marc de la X Setmana de la Ciència. La VI Fira de la Química ha estat visitada per uns 300 alumnes d'instituts de les comarques gironines, que han pogut comprovar de primera mà com la química és present de manera continuada en la nostra vida diària. Durant les activitats que es van portar a terme, organitzades pel departament de química, es podien conèixer les fórmules químiques dels aliments més habituals, com la sal, substància formada per cations de sodi i anions de clorur. També s'oferia la possibilitat de fer tastets d'aigües de marques diferents per comprovar les seves diferències de gust segons els seus components, fer observacions microscòpiques d'espermatozous de porcí i embrions de ratolí, o saber quin és el procés de modificació genètica del gen de la medusa. Un altre dels tallers, anomenat Qüestió de nassos, mostrava que l'olor és un compost químic que es detecta a partir d'una certa concentració i com pot variar aquesta detecció entre les persones. A la fira també s'oferien demostracions de què es un superconductor o de com petrificar una flor.

La Fira de la Química, adreçada als estudiants d'ensenyament secundari i al públic en general, té com a objectiu divulgar aquesta ciència i deixar constància de com ens influeix. Aquesta iniciativa s'organitza amb motiu de la diada de Sant Albert, patró dels estudiants de ciències, i la facultat ofereix la possibilitat de conèixer per dins la docència i la recerca a deu estudiants de segon de batxillerat, que són prèviament seleccionats i formats. “L'objectiu és motivar els estudiants de batxillerat cap als estudis científics”, destaca el vicedegà de relacions exteriors, Joaquim Comas. Els estudiants seleccionats van fer ahir de professors dels seus companys.

A més dels tallers, la diada va incloure visites guiades a la facultat, una exposició sobre ciència i esport, conferències i el lliurament de diplomes i premis extraordinaris de les titulacions de química, biologia i ciències ambientals del curs 2009-2010. També una distinció al mèrit acadèmic i científic per al doctor Joan Miró.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.