Educació

Polèmica entorn dels estudis catalans a la Universitat de Perpinyà

Comunicats i declaracions contradictoris entre el president de la universitat, Jean Benkhelil, i la Federació per la Defensa de la Llengua i de la Cultura Catalanes sobre les formacions universitàries en català

La Universitat de Perpinyà forma part de la Xarxa Vives amb altres vint universitats dels Països Catalans. Es distingeix, tal com apunta Herve Pi en nom de la Federació per la Defensa de la Llengua i de la Cultura Catalanes pel fet de “ser l'única universitat de tota la Xarxa a no proposar una pàgina web en català” i també per haver refusat “un correu d'un estudiant per la sola raó que està redactat en català”.

Aquestes afirmacions es troben en un comunicat de la Federació que respon a les acusacions del president de la Universitat de Perpinyà Via Domícia Jean Benkhelil, que assegurava a la premsa francesa de Perpinyà que “no hi ha hagut cap candidat al CAPES de català i només hi ha tres inscrits al DUEC (diploma d'universitat d'estudis catalans)”.

Al mes de gener la Federació havia denunciat públicament “un veritable pas enrere de 30 anys” en relació amb els estudis catalans de la universitat, afirmant que s'havien “eliminat dues formacions, el CAPES i el DUEC” i s'havia refusat “d'obrir el nou màster català pels oficis de formació”.

El president de la Federació, Herve Pi, ha enviat una carta oberta al president Benkhelilen què afirma: “Evidentment no hi ha 100 inscrits al CAPES de català, i no hi seran tan com la Inspecció Acadèmica atorgarà només un lloc de professor per any. Evidentment podrem comptar les inscripcions sus dels dits de les mans, però la supressió de la formació només pot tenir un resultat: l'empitjorament de la situació de la llengua catalana a la universitat i a l'ensenyament en general”.

Martina Camiade, professora catedràtica i directora de l'Institut Català de Recerca en Ciències Socials de la Universitat de Perpinyà Via Domícia considera que “aquesta polèmica és estèril”, tot i que com a membre de la universitat ha “d'estar d'acord amb el president”, que “de tota manera té raó”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.