Educació

Educació

Ensenyament alenteix la creació de nous instituts escola públics

El departament redueix dràsticament la vintena de centres programats per al curs vinent

A les comarques gironines, n'hi ha tres en funcionament

La creació de nous instituts escola s'alentirà. El govern de CiU reduirà dràsticament la previsió del tripartit de posar en marxa una vintena de nous centres el pròxim curs, que s'afegirien als onze instituts escola en funcionament a Catalunya. Aquest curs es va estrenar amb aquesta nova tipologia, una fórmula que preveu la llei d'educació, i a les comarques gironines s'ha començat a aplicar a Besalú, Verges i Sant Joan de les Abadesses, on s'han creat tres instituts escola.

La raó argumentada per a la paralització és el fet que no s'ha desplegat l'apartat de la LEC, la llei d'educació que CiU va consensuar amb l'anterior titular del departament –el socialista Ernest Maragall–, que fa referència als instituts escola. Això es tradueix, segons les fonts consultades, en una indeterminació de la personalitat i del règim jurídic d'aquests centres. També es reconeixen casos, els menys freqüents, en què la raó és la falta de recursos econòmics.

Un dels projectes d'institut escola paralitzat per qüestions de diners era el de Navàs (Bages), que finalment sí que tirarà endavant gràcies a l'acord entre l'Ajuntament i el departament. En una reunió entre l'alcalde Josep Oliva i la consellera Irene Rigau es va acordar que el consistori cedirà un edifici per ubicar-hi l'institut escola, i el departament farà un “esforç econòmic” per dotar-lo de la plantilla necessària. Segons algunes fonts se sospita que darrere de la decisió general del govern de CiU hi ha la protecció dels centres concertats i privats, que basen part del seu atractiu en el fet que els menors poden cursar tot l'ensenyament obligatori, dels 3 als 16 anys, sota el paraigua del mateix projecte educatiu. En canvi, la posada en marxa d'un altre institut escola, el Pere IV de Barcelona, que també estava programada per al pròxim curs, no s'ajustarà al que s'havia previst.

Màsters i titulacions

El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, va avançar ahir a Lleida que el govern retallarà màsters i que també negociarà amb les universitats catalanes una racionalització de les titulacions amb l'objectiu d'evitar duplicitats i també per suplir les reduccions amb carreres compartides entre dues o més universitats.

Antoni Castellà va explicar que ara hi ha 500 màsters programats a Catalunya, i considera que això és “un excés” de titulacions.

LA XIFRA

3
instituts escola
hi ha a les comarques gironines: a Besalú, Verges i Sant Joan de les Abadesses.

LA DATA

07.09.10
Inici del curs escolar
en què es va estrenar la nova tipologia d'instituts escola, una fórmula que preveu la llei.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.