Educació

Ensenyament prohibeix parlar de la jornada intensiva

Els Serveis Territorials envien una carta als directors dels instituts de l'Alt i el Baix Empordà alertant que no estan autoritzats a fer declaracions.

Es justifica dient que no es vol generar controvèrsia

Es volia tancar una possible polèmica sobre la jornada intensiva i se n'ha creat una de paral·lela sobre la llibertat d'expressió. Després que els 24 instituts de l'Alt i el Baix Empordà hagin demanat al Departament d'Ensenyament que estudiï la possibilitat que els alumnes d'ESO puguin fer jornada intensiva el curs vinent i que el tema s'hagi fet públic als mitjans de comunicació, un correu del director dels Serveis Territorials, Albert Bayot, adverteix als directors dels centres que no tenen autorització “per explicar a la premsa cap de les peticions adreçades”.

Alguns directors consultats ahir per aquest diari van manifestar el seu malestar pels termes que inclou la carta, tot i que van demanar mantenir el seu nom en l'anonimat. D'altres van fer saber que no estaven autoritzats a parlar, alguns van assegurar que no havien rebut el correu i n'hi ha que van afirmar que no els havia molestat rebre aquesta petició.

El director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, assegura que l'única cosa que ha volgut transmetre amb l'escrit és que es tracta d'un tema “que s'ha de treballar en l'àmbit intern” per no crear “falses expectatives ni confusió”. “Em preocupa que aquests temes es facin públics perquè penso que primer s'han d'analitzar amb molta cura”, diu Bayot. També destaca: “Qualsevol proposta és ben rebuda, però es necessita temps i diàleg amb la comunitat educativa per estudiar canvis”.

Bayot informa al correu que va rebre una carta en nom de la junta de directors de secundària de l'Alt i el Baix Empordà amb la sol·licitud de fer horari intensiu, i respon: “És molt poc probable que el curs vinent es puguin fer canvis en profunditat com seria aquest”. “Tot i això, el Departament no té cap interès que ni aquest ni cap altre tema s'airegi als mitjans i menys encara mentre no hi hagi cap mena de resposta prevista, ja que es generen conflictes i/o expectatives innecessàries.” La carta acaba amb una recomanació i dues consignes, una de les quals fa referència al fet que no s'ha de donar cap explicació als mitjans de comunicació sobre les qüestions internes en estudi.

La petició de jornada intensiva s'ha fet argumentant l'estalvi que suposaria en el servei de menjador pels alumnes de fora del municipi. Els instituts fan tres dies d'horari partit i dos d'intensiu.

LA XIFRA

24
instituts de l'Alt i el Baix Empordà (la seva totalitat) han demanat que s'estudiï la possibilitat de fer jornada intensiva.

LA FRASE

Em preocupa que aquests temes es facin públics perquè es pot crear confusió
Albert Bayot
DIRECTOR DELS SERVEIS TERRITORIALS D'ENSENYAMENT A Girona

El correu electrònic enviat

Benvolguts/des directors/res,

Aquesta setmana vaig rebre una carta de la directora de l'IES Cendrassos de Figueres, Mercè Castelló, que, en nom de la Junta de Directors de Secundària de l'Alt i el Baix Empordà, em sol·licitava que s'estudiés la possibilitat que els instituts poguéssiu realitzar horari intensiu el curs vinent.

Si bé, en aquests moments, s'estan estudiant diverses fórmules organitzatives, és molt poc probable que per al curs vinent puguin fer-se canvis en profunditat com seria aquest. Tot i això, el Departament d'Ensenyament no té cap interès que ni aquest ni cap altre tema s'airegi als mitjans de comunicació i menys encara mentre no hi hagi cap mena de resposta prevista, ja que es generen conflictes i/o expectatives innecessaris.

Com que hem tingut coneixement que alguns directors d'institut heu fet saber a alguns mitjans de comunicació que s'havia tramès aquesta petició als Serveis Territorials, vull que tingueu present que no teniu autorització per explicar a la premsa cap de les peticions adreçades i, encara menys, cap suposició sobre el que es podrà o no es podrà fer, amb l'ànim, justament, de no crear confusió.

Us demano, doncs, que respongueu a les possibles preguntes de la premsa sobre aquest tema o qualsevol altre, si es produeixen, d'acord amb aquesta indicació i amb dues consignes clares:

1). La comunicació que tenim els directors i el Servei Territorial és sempre sobre temes diversos a través de les Juntes de Directors.

2). Lògicament, no hem de donar cap explicació als mitjans de comunicació sobre qüestions internes que es troben en estudi justament per aquest mateix fet.

Quedem a la vostra disposició per a qualsevol dubte que pugueu tenir.

Cordialment,

La Fapac, en contra de la mesura

La Federació de Pares i Mares d'Alumnes (Fapac) es va manifestar ahir en contra que els centres de secundària facin horari intensiu tot l'any. “No es poden deixar nens de dotze anys (els de primer d'ESO) al carrer a les tardes amb l'argument d'una retallada de despeses”, va manifestar la presidenta de Fapac Catalunya, Imma Fuyà, com a exemple del que, en la seva opinió, podria suposar adoptar aquesta mesura. També va destacar que ningú els ha explicat res, ni s'ha fet cap consulta a les associacions de pares i mares sobre aquest tema.

Els catorze instituts de l'Alt Empordà i els deu del Baix Empordà, on estudien 8.033 alumnes, han demanat a Ensenyament estirar a tot el curs la jornada intensiva que ara fan el mes de juny. D'aquesta manera, segons afirmen, s'estalviarien uns quatre milions d'euros en el servei de menjador i els edificis es podrien destinar a altres finalitats formatives a la tarda.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va dir dilluns, en una visita a Figueres, que el seu departament estudiarà la proposta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.