Educació

Educació

L'institut de Tortosa marxarà a l'edifici Betània

L'Ajuntament pacta amb Educació una solució urgent per suavitzar la polèmica per la pèrdua d'una línia al Bau

Ferran Bel va confirmar ahir que l'institut de Tortosa s'instal·larà al setembre a l'edifici Betània, ja que l'espai quedarà disponible amb l'entrada en funcionament del nou campus de la URV a Remolins. Des de l'any passat, el centre comparteix instal·lacions amb l'institut de l'Ebre, al barri de Ferreries. Però l'alcalde i el director territorial d'Educació, Antoni Martí, han decidit precipitar el canvi d'ubicació provisional per desbloquejar el nou conflicte obert per la pèrdua d'una línia d'ESO a Tortosa. Així, tant Bel com Martí es reuniran amb la trentena de famílies que no han obtingut plaça a l'institut Joaquim Bau, i es farà una jornada de portes obertes perquè coneguen les instal·lacions del Betània, “extremadament dignes” i “millors” que d'altres del país.En aquest sentit, Bel va remarcar que es pot produir la paradoxa que hi haja famílies que, tot i tenir assignat el Joaquim Bau, optin ara per l'institut de Tortosa quan sàpiguen que es trasllada al marge esquerre del riu. “El procés de preinscripció és un, i el procés de matriculació és un altre”, va afegir-hi. “He demanat a Educació que, sempre dins de la legalitat, es puguen fer reubicacions”, va admetre l'alcalde. “Fa dos mesos ja teníem al cap aquesta situació, però no ens atrevíem a posar-la damunt de la taula abans de tancar el tema amb Educació, amb Patrimoni de la Generalitat i amb la URV, que són els que ara ocupen l'espai”, va precisar.

Mòduls prefabricats
Segons Bel, el Betània té cabuda “per a les tres línies, per al batxillerat, per a la biblioteca, per a la secretaria, per als despatxos i la sala de professors, i per al bar”. En aquest sentit, l'alcalde també va recordar que el centre té una pista poliesportiva, però que caldrà instal·lar un mòdul prefabricat per als vestidors. “Hem trigat una mica en explicar-ho perquè volíem tenir-ho clar”, va concloure. Amb tot, Bel va recordar que no serà la ubicació definitiva. Segons l'alcalde, ara l'Ajuntament tornarà a prendre un acord de ple per completar la documentació que li demana la Generalitat –en concret, l'Institut Català de Finances–, abans d'acceptar la cessió dels terrenys on es construirà el nou institut, al pla parcial Temple Sud.

A banda, l'alcalde va sortir en defensa del govern de CiU. De fet, va recordar que la planificació actual és obra del tripartit i que al novembre “ningú” va expressar la seua disconformitat amb la pèrdua d'una de les cinc línies de l'institut Joaquim Bau. Però el director del centre, Sisco Lahosa, va remarcar ahir que el centre ha reivindicat la cinquena línia “abans, durant i després de la preinscripció”. Segons Lahosa, el centre va fer “una queixa formal”, ja que no entenien que si Tortosa perdia una línia fos al Joaquim Bau, “l'institut que té més demanda”. “El que diu l'alcalde no és veritat; però nosaltres no entrarem en el joc polític, ja que a l'institut hi ha gent de tots els colors”, va advertir Lahosa, que és director de l'institut Joaquim Bau des del juliol. Lahosa va assenyalar que la planificació que es va fer a la tardor no és l'actual, ja que l'institut Joaquim Bau també perdia un grup de segon, i finalment no ha estat així. “No hem enganyat a ningú; ens van dir que esperéssem fins després de la preinscripció per poder parlar, i ja vam avisar a l'alcalde que aquest problema podia passar”, va recordar. Lahosa, però, es va mostrar obert al diàleg i va donar públicament suport a les famílies que han dipositat la seua confiança en l'institut Joaquim Bau. “Aquest tema no té res a veure amb el que va passar fa dos anys; creiem que pel bon funcionament del sistema escolar a Tortosa, el millor és mantenir un cinquè grup al Bau”, va reiterar. “Nosaltres fem costat a les famílies, però qui ha d'informar-les i prendre la última decisió és Educació”, va concloure. A banda, tant Bel com Lahosa van rebutjar que el tema puga convertir-se en un enfrontament entre els instituts de la ciutat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.