Educació posa en pràctica la primera prova pilot oral de 6è de primària a Les Alzines

16 alumnes van fer ahir les proves de català i castellà

De les tres línies de 6è de primària de l'escola Les Alzines van ser escollides setze nenes. Tres de 6è A, set de 6è B i sis de 6è C. Poc després de les 9 del matí, es va traslladar tot el grup en una aula, on Mercè Arnau els va explicar el funcionament de la prova. Les alumnes entrarien en grups de tres. A cadascuna se'ls facilitaria un text que s'haurien de llegir. Un cop llegit, l'haurien de tornar a llegir en veu alta. Posteriorment, l'avaluadora els demanaria que expliquessin què havien entès del text i els faria algunes preguntes sobre el mateix. Les qüestions havien de permetre veure si l'alumna havia comprès el contingut del text llegit, i alhora saber quina era la seva entonació i expressivitat lectora i quin era el seu ritme. A l'inici de la prova, Arnau els demanava quina llengua era l'habitual a casa. Els textos en català es titulaven Anastàsia, El presoner de la cova del diable i Un regal per les vacances. Pel que fa als textos en castellà eren 100 liras en el bolsillo, El par de zapatos i El gran salto. En general, la valoració que en van fer totes les parts va ser bona. Les alumnes no van considerar que els textos fossin especialment difícils. Totes elles pensaven que l'assignatura de llengua catalana era més difícil que la castellana i això que la majoria eren de famílies catalanoparlants. «A l'hora de parlar ens és més fàcil en català, perquè en castellà fem moltes catalanades. Però a l'hora d'escriure, l'ortografia castellana no és tan complicada com la catalana», asseguraven. Un element en comú en totes dues lectures va ser l'excessiva rapidesa a l'hora de llegir. L'avaluadora i les mestres ho atribuïen al nerviosisme de les alumnes. Però passats aquests nervis inicials, totes sortien satisfetes de com els havia anat.

A partir d'ara, aquesta prova i les altres que es fan en 50 escoles de tot Catalunya serviran per validar o no una prova oral a partir del curs que ve, que s'afegiria a la prova escrita. Amb aquesta prova oral, Catalunya se suma a l'exemple d'altres països europeus que incorporen la prova oral com a part del sistema d'avaluació de l'educació primària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.