Educació

Educació

Els alumnes de la UdG eviten que s'aprovi la retallada

Uns 150 estudiants van aconseguir ahir que se suspengués el consell de govern que havia d'aprovar la tisorada per ajustar-se al pressupost de la Generalitat

A partir d'avui faran mobilitzacions

Els estudiants de la UdG han dit prou. Una protesta espontània d'uns 150 estudiants va aconseguir ahir que la rectora, Anna Maria Geli, suspengués el consell de govern que havia d'aprovar algunes de les retallades per ajustar-se a la reducció de 9,5 milions d'euros anunciada per la Generalitat. El consell es tornarà a convocar, però ara per ara no té cap data concretada. La rectora va enviar a la tarda una carta a la comunitat educativa en què lamenta els fets perquè creu que la resolució de conflictes “s'ha de dur a terme en els àmbits que pertoca”. Geli hi afegeix, però, que “el rectorat fa seu el desig dels estudiants d'advocar en defensa d'una universitat pública i de qualitat”.

El consell havia de començar a les deu i una hora més tard es va decidir aturar-lo ja que la sala de la Facultat de Lletres on es portava a terme es va omplir d'alumnes amb pancartes i reclamant informació. “No sabem exactament què es prepara a la UdG i volem conèixer tots els detalls”, van explicar alguns portaveus dels estudiants.

Un comunicat del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) remarca que les retallades “comportaran més precarietat i acomiadaments de professors associats i altres treballadors”, i demana a la rectora que pressioni per evitar-ho. Geli va manifestar a aquest diari, un cop suspès el consell, que ella és la primera que no està a favor de la reducció, però que davant la situació el que està intentant és buscar el màxim de consens per adaptar-se a la nova realitat.

Un cop suspès el consell, que de moment no té una altra data de convocatòria, els estudiants van fer una assemblea per decidir mobilitzacions i per lluitar a favor d'una universitat pública i de qualitat. A l'assemblea hi havia alguns professors i altres membres de la comunitat educativa de la UdG que també van fer costat als estudiants.

Un professor d'història els va agrair públicament la protesta i els va donar tot el suport. “Hem de demanar a la rectora, com a alumnes i com a professors, que ens defensi. Demano als professors titulars que es pronunciïn i que el resultat del que ha passat es projecti cap a fora”, va remarcar.

LA FRASE

La Universitat de Girona té el propòsit de mantenir els objectius, a favor de la qualitat
Anna Maria Geli
RECTORA DE LA UdG

LA XIFRA

9,5
milions d'euros
és la retallada prevista en el pressupost de la UdG, anunciada per la Generalitat.

Manifestacions a partir d'avui

La primera mobilització està prevista per avui. Hi ha convocada una concentració davant de cada facultat a les onze del matí, amb l'objectiu de reunir el màxim nombre d'estudiants per anar fins a la seu del govern de la Generalitat, on es trobaran tots els estudiants dels diferents campus. Per als pròxims dies es concretaran altres mobilitzacions.

Durant l'assemblea d'ahir els estudiants van proposar diverses accions per intentar batallar contra les retallades previstes. La protesta ha estat una “petita victòria”, segons va manifestar el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, però es té clar que “encara queda molt per fer”.

El sindicat anima a mobilitzar-se “tots els estudiants, el conjunt de la comunitat universitària i, en general, tots els ciutadans”. “Hem de sortir al carrer per fer front a les retallades i construir una alternativa a aquest sistema econòmic i educatiu caduc”, afirma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.