Educació

la tisorada a la udg

La UdG negocia reduir les retallades a uns 6 milions

La Generalitat es mostra disposada a debatre la rebaixa que no correspon al finançament fix, que és d'uns 3,5 milions

S'aposta per prioritzar el turisme i la construcció de la nova facultat

La retallada anunciada als pressupostos de la Universitat de Girona, de 9,5 milions, per part de la Generalitat s'està negociant. La rectora, Anna Maria Geli, va explicar ahir durant la reunió programada amb degans, vicedegans i caps de departament que està treballant perquè sigui de 6 milions, segons van explicar alguns dels assistents. El secretari general d'Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà, es mostra obert al debat. “Hi ha una rebaixa d'un deu per cent establerta en el finançament fix, que correspon als 6 milions d'euros, i una part variable, que no està tancada”, va explicar ahir, en declaracions a aquest diari.

Castellà remarca que des del gener s'està negociant amb les universitats catalanes i que el que s'intenta “és buscar més eficiència, sense que la reducció de pressupost afecti ni la docència ni la recerca”. La traducció pràctica, però, no és tan clara, i des de la comunitat educativa de la UdG ja s'ha destacat el perill que la qualitat pugui quedar afectada. La reducció de pressupost en l'apartat de la docència fa perillar la continuïtat de molts professors associats de la UdG, alguns dels quals fa molts anys que col·laboren amb la universitat, segons destaca la junta de personal docent i investigador.

El debat, obert

A la reunió d'ahir de la rectora amb els càrrecs acadèmics, Anna Maria Geli va remarcar l'objectiu de minimitzar els efectes de la retallada i de fer les reunions informatives que calgui per intentar arribar a un consens. “Fa vint anys que lluitem i el que cal és mantenir una UdG amb cara i ulls”, va manifestar durant la trobada.

El secretari general d'Universitats i Recerca assegura que el model que es busca és “consolidar les universitats territorials”. “S'ha de racionalitzar globalment l'oferta de les universitats catalanes, prioritzant a cada territori el que calgui”, va indicar Castellà. En relació amb la UdG, té clar que una de les grans prioritats ha de ser el turisme, en oferta formativa i en instal·lacions. Pel que fa a la nova Facultat de Turisme que estava previst començar a construir aviat, Castellà aposta per impulsar aquesta construcció, i en relació amb el projecte de la nova Facultat de Medicina, destaca que “potser es podria situar en un espai que se cedís a la UdG del patrimoni de la Generalitat”. “Es tracta de trobar la manera d'aprofitar al màxim tots els recursos disponibles”, manté.

Pel que fa a la suspensió del consell de govern de la UdG, Castellà considera que és molt important que es pugui fer, ja que s'ha d'aprovar un pla estratègic per intentar que l'impacte a causa de la reducció de pressupost a la UdG “sigui el menor possible”, segons afirma.

Avui a la tarda es preveu que els representants dels estudiants es reuneixin amb la rectora i que després facin una assemblea. Li han adreçat una carta i segons quina sigui la resposta es plantegen la possibilitat de convocar noves mobilitzacions a favor d'una universitat pública i de qualitat.

LA FRASE

Volem aconseguir un model d'universitats més eficient
Antoni Castellà
SECRETARI GENERAL D'UNIVERSITATS I RECERCA

LA XIFRA

9,5
milions d'euros
, és la retallada pressupostària a la Universitat de Girona anunciada inicialment per la Generalitat.

LA FRASE

Estaríem d'acord a racionalitzar la despesa, però no que es faci a qualsevol preu
JUNTA DE PERSONAL DOCENT I INVESTIGADOR

Convocada per avui una tercera gran protesta

Per avui hi ha convocada una tercera gran protesta de la comunitat educativa de la UdG contra les retallades. Començarà a les dotze amb un recorregut des de les facultats fins a la seu de la Generalitat a Girona, on està previst a partir de la una portar a terme una altra gran mobilització. A les concentracions de dijous i divendres de la setmana passada s'hi van sumar unes 400 persones a cadascuna.

El secretari general d'Universitats i Recerca es mostra sorprès per les mobilitzacions que es fan a Girona contra les retallades. “Ja havíem fet una reunió amb el president dels consells d'estudiants de Catalunya i dilluns ens vam reunir amb els presidents dels consells d'estudiants de les universitats catalanes”, destaca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.