Educació

Els alumnes de la UdG fan un gest i congelen les protestes

Van decidir en assemblea donar un vot de confiança a la rectora, després de la reunió de la tarda

La protesta d'ahir, que ja és la tercera, va reunir més de set-centes persones, i es va reclamar transparència

Els estudiants demanaran que es convoqui un claustre

Els estudiants de la UdG van decidir ahir al vespre en assemblea congelar per ara les mobilitzacions contra les retallades i donar un vot de confiança a la rectora, Anna Maria Geli. “Com a consell d'estudiants volem decidir sobre les retallades que es faran i això és el que hem demanat. La rectora s'ha compromès a debatre a partir d'ara tot i donar-nos la informació per escrit”, va explicar un representant del consell a la vintena d'alumnes que van assistir a l'assemblea, convocada per després de la reunió que van portar a terme els representants dels estudiants amb Geli. Els estudiants demanaran que es convoqui un claustre.

Resposta massiva

La protesta que es va fer ahir contra les retallades i per reclamar transparència va tenir una resposta massiva. Unes set-centes persones, entre les quals hi havia un gran nombre d'estudiants, però també docents i personal d'administració i serveis, es van concentrar a partir de la una del migdia davant la seu de la Generalitat a Girona per reclamar “una universitat pública i de qualitat”. A les dotze del migdia, els participants es van reunir i es van desplaçar amb pancartes fins a la seu de la Generalitat, on es va portar a terme una tercera protesta, similar a les de dijous i divendres passat, però amb la diferència que encara va ser més àmplia. Les de la setmana passada van reunir cadascuna unes quatre-centes persones i la d'ahir va seguir un esquema semblant, però va congregar uns tres-cents participants més.

La concentració d'ahir es va desenvolupar sense cap incident. Amb crits, xiulets i pancartes es van reproduir els mateixos missatges, que reclamaven “no retallar coneixement” ja que això suposa “retallar futur”, i amb lemes de defensa dels sectors públics. En el manifest que es va llegir es va reclamar de nou “transparència” i que s'informi “degudament i amb la suficient antelació” per poder assegurar “la real participació, el diàleg i el debat de la comunitat universitària en la presa de decisions”. “La funció de la universitat va més enllà d'una formació individual, és una font de transparència de coneixements, cultura i valors més que necessaris per a la societat. Les retallades que es volen dur a terme suposen la disminució de la qualitat de l'ensenyament i una tendència a la privatització, atacant un dels pilars fonamentals de l'estat del benestar”, es remarca.

Les claus

Els estudiants no descarten convocar més mobilitzacions

M.C

Tot i que per ara s'ha fet un parèntesi, els estudiants no descarten fer més mobilitzacions si creuen que els compromisos fets des del rectorat no es compleixen. La reunió d'ahir amb Anna Maria Geli va ser bàsicament informativa, com va passar amb la que es va portar a terme dimarts amb degans, vicedegans i caps de departament, però els representants dels alumnes van voler transmetre a l'assemblea que el que més els importa en aquests moments és que hi hagi la màxima transparència en tot el procés i ajudar a decidir què és el que més convé a la Universitat.

Les protestes que s'han fet han de servir per obrir un diàleg més intens i ara els representants del consell d'estudiants estaran pendents de poder disposar de la informació sobre quines poden ser les retallades, al mateix temps que aquestes es concretin. Com ja va anunciar Geli, es negocia amb la Generalitat reduir-les de 9,5 milions a uns 6 o 6,5. Els estudiants reunits en assemblea van tardar més de dues hores a prendre la decisió d'aturar les protestes. Es van debatre els temes a fons i, tot i que es va lamentar que no hi hagués més nombre d'assistents, els que hi havia van fer moltes aportacions sobre el model d'universitat pública i de qualitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.