Educació

Badalona

El dèficit de places a les escoles bressol persisteix

Un miler de famílies del Barcelonès Nord es queden sense plaça pública de llar d'infants per als seus fills

Badalona en projecta quatre per ampliar l'oferta, però caldran recursos

Malgrat totes les actuacions desenvolupades al llarg d'aquest mandat, la regidoria d'Educació de Badalona ha tancat aquest cicle polític amb una xifra gens engrescadora pel que fa al nombre de places d'escoles bressol disponibles per a les famílies. Ara, després d'haver-se tancat el procés de preinscripció per obtenir una d'aquestes matrícules, la demanda supera l'oferta en més de mig miler de places. Concretament, han estat 511 les famílies que s'han quedat sense poder matricular els seus fills en alguna de les cinc escoles bressol municipals o a les dues de titularitat de la Generalitat que hi ha.

El dèficit en l'oferta d'aquest servei es reparteix arreu dels centres existents, proporcionalment a la seva capacitat i en alguns casos incrementat perquè es tracta de centres nous, recomanats pel boca-orella entre les famílies. Així, i pel que fa a les guarderies municipals, la diferència més gran entre oferta i demanda es dóna a l'Uni Dori, la llar d'infants estrenada fa dos anys a Montigalà, on 142 famílies s'han quedat sense plaça. La segueix, amb una llista d'espera de 129 infants, l'escola bressol El Virolet, inaugurada l'any passat a Bufalà. Les guarderies Nero Nas, de Llefià –amb un dèficit de 100 places–; Ralet Ralet, de Sant Roc –amb 65–, i Pam Pipa, de Sistrells –amb 64–, completen la llista de centres actuals incapaços d'absorbir la demanda. Pel que fa als centres de la Generalitat, són onze les famílies en llista d'espera: dues a l'escola El Pilar i nou a la Pinotxo.

Plans de futur

El fins ara regidor d'Educació, Josep Duran (PSC), no troba “rellevant” que hagi augmentat el dèficit de places, que després de reduir-se mínimament el curs passat –en què es va passar de 489 places a 46– ha tornat a créixer enguany i ha superat la barrera del mig miler de matrícules. “En els darrers anys hem inaugurat una escola bressol per curs i en el futur, si hi ha recursos, el nou govern municipal podrà seguir una dinàmica similar”, va dir fa uns dies Duran referint-se al fet d'haver encomanat a Engestur la tramitació de quatre intervencions urbanístiques per continuar ampliant el parc de places de guarderia municipal. Així, i a banda d'ampliar fins a 107 places la guarderia Nero Nas de Llefià, ja s'han reservat tres solars per a la construcció de tres centres: un al carrer de la Ciència –al costat d'on s'ha de fer l'escola d'infantil i primària Bufalà II–, un altre al solar de la Unió Vidriera de Canyadó i un altre de més petit on ara se situen uns mòduls de l'escola Ventós Mir. Tot i reconèixer que la viabilitat de tots aquests projectes dependrà de l'estat de la caixa municipal, Duran valora el fet que amb aquestes estrenes es podrà donar resposta al dèficit de places actual i, a llarg termini, apropar-se a l'objectiu de l'anterior tripartit català, que pretenia garantir enguany un parc de 810 places. Per Duran, si no es poden fer totes quatre actuacions, “n'hi ha dues de fonamentals”, que són l'ampliació de la guarderia de Llefià i la nova de Montigalà. El polític socialista, a més, va voler apuntar com pot finançar aquestes dues intervencions el nou executiu popular. “Costen quatre milions d'euros, el mateix que la promesa de García Albiol de regalar llibres de text”.

LA XIFRA

511
sol·licituds
de plaça no s'han pogut satisfer a Badalona, 22 més que fa dos anys i 44 més que l'any passat.

LA XIFRA

419
places
ofereixen les cinc llars d'infants municipals, gairebé la meitat del nombre de sol·licituds d'enguany.

La pròxima llar d'infants, al barri de la Mina

J.G.N.

A Sant Adrià, prop de 80 famílies s'han quedat sense plaça. Aquest dèficit podria reduir-se si, en els anys vinents, tira endavant la llar d'infants projectada al barri de la Mina.

Santa Coloma només pot cobrir la meitat de sol·licituds

I.M.

L'Ajuntament de Santa Coloma ha rebut el doble de sol·licituds de places d'escoles bressol municipals de les que pot oferir. En total, s'han sol·licitat 620 places, de les quals només se n'han pogut cobrir 326 repartides per les set llars d'infants públiques que té en funcionament la ciutat. Per franges, de 0 a 1 any s'han ofert 112 places; d'1 a 2 anys, 124 –l'Ajuntament va modificar la distribució perquè són les més demanades–, i de 2 a 3 anys, 90.

Tot esperant recursos per ampliar la guarderia Els Montgatets

J.G.N.

Montgat fa temps que té elaborat un projecte bàsic per ampliar l'única guarderia municipal, la d'Els Montgatets. Falten, però, recursos, per fer-ho. Mentrestant, el dèficit és d'una setantena de places. A Tiana, s'han quedat en llista d'espera 47 nens, la meitat en la franja d'1 a 2 anys, tot i que és la que més places pot oferir –44–. De 0 a 1 anys, s'han rebut 18 sol·licituds i només se n'han pogut cobrir 8, i de 2 a 3 han quedat fora 14 nens. Se n'han ofert 20.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.