Educació

Un text de Presència, a les proves de selectivitat

Primers exàmens · L'article va sortir en la prova de català i és de Joan-Lluís Lluís

Alguns alumnes van tornar a dir que català era més difícil que castellà, tot i que també n'hi havia que deien el contrari

Un text de la revista Presència, de Joan-Lluís Lluis, publicat el desembre de l'any passat, va ser una de les opcions incloses ahir a l'examen de llengua catalana, un dels que va estrenar el primer dia de les proves de selectivitat. El text es refereix a les moltes hipòtesis que generen les deliberacions de l'Acadèmia sueca, encarregada d'atribuir el premi Nobel de Literatura. Una altra opció era la comprensió lectora d'un text de La bogeria de Narcís Oller. L'any passat també es podia triar un fragment de l'obra La bogeria, que en aquest cas competia amb uns articles d'un projecte de llei.

Alguns alumnes gironins van valorar l'examen de català com més difícil que el de llengua castellana i literatura, però també n'hi havia que opinaven el contrari i que opinaven que era més senzill l'examen en català.

A la prova de llengua castellana hi havia la possibilitat de respondre preguntes sobre un escrit de Nada de Carmen Laforet o un de Daniel Martín Mayorga, en relació amb El español en la ciencia y la tecnología. En els exàmens també hi havia diferents reflexions lingüístiques i expressió escrita.

“La dificultat és equivalent en les dues llengües”, va destacar Claudi Alsina, secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya. No obstant això, reconeixia que en els últims anys l'examen de català s'ha guanyat fama de difícil: “És un mite que ve donat per la tipologia de textos que s'han utilitzat”. Va ser el cas del poema de Josep Carner, en la selectivitat del 2009.

Ahir també es van fer proves corresponents a matèries de modalitat: anàlisi musical, economia de l'empresa i ciències de la terra i del medi ambient. A la tarda es van fer exàmens de literatura castellana i tecnologia industrial.

A més dels estudiants de batxillerat, per primera vegada, es van començar a examinar els titulats superiors de Formació Professional (FP), que tenen la possibilitat de fer la prova específica per pujar nota. Fins demà divendres, poden presentar-se a un màxim de quatre assignatures per pujar la nota d'accés fins a 14.

“És injust que ens examinin del temari de batxillerat, jo ni tan sols l'he cursat”, es lamentava l'Estefania, graduada de documentació sanitària que vol estudiar infermeria. Claudi Alsina recordava que tant el govern com el Parlament coincideixen amb els estudiants que s'hauria de tornar al sistema de quotes, que reservava un percentatge de places a les titulacions universitàries pels alumnes d'FP.

Un total de 29.712 alumnes estan inscrits aquest any a Catalunya a les proves de selectivitat, dels quals 2.594 són de les comarques gironines.

Model consolidat

La selectivitat va estrenar l'any passat un nou model, que aquest any ja s'ha consolidat. A més d'una prova específica i voluntària, que se suma a la general i obligatòria, els exàmens es van caracteritzar per incloure més comprensió lectora i menys gramàtica, una pauta que s'ha repetit aquest any. Les proves continuen fins demà. El 30 de juny hi ha la possibilitat de consultar les notes per internet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.