Educació

La tisorada a la UdG no es rebaixa i serà de 9,5 milions

La rectora Anna Maria Geli va presentar ahir, en claustre, el pla d'ajustament econòmic amb efectes importants sobre la comunitat educativa

S'obre un període de negociacions, però les línies ja estan concretades

El pla proposat es debatrà i s'haurà d'aprovar en consell de govern

La Generalitat no ha mogut fitxa. Tot i les negociacions i els intents de la rectora Anna Maria Geli de rebaixar-la, la tisorada prevista serà finalment de 9,5 milions sobre un pressupost de poc més de 90 milions. La subvenció del 2011 serà de 48,5 milions, un 16% menys que l'any 2010.

Geli va presentar ahir la proposta de pla d'ajustament econòmic, en un claustre en què van assistir uns 200 membres de la comunitat educativa i en què es va iniciar un debat amb els diversos col·lectius afectats. La rectora es va mostrar crítica amb la retallada de la Generalitat i va recordar que aquesta decisió ve donada de fora i que l'únic que pot fer ara la UdG és adaptar-se a la nova situació. El pla s'haurà d'aprovar en el consell de govern, un cop s'hagi debatut i s'hagi acabat de definir.

En despeses corrents, es proposa una reducció del 20% de la partida del rectorat i gerència, un 20% més que afectaria el consell social, un 17,5% en les partides d'acció de govern des dels diversos vicerectorats, un 10% en el finançament dels centres docents, departaments i instituts, i un 10% en serveis centrals. Pel que fa a les actuacions en l'àmbit acadèmic, hi ha reduccions d'un 30% de la partida d'accions de foment de recerca i desenvolupament, també hi ha ajustament de plans docents i actuacions en l'àmbit de personal, en què es destaca que només de manera excepcional es cobriran places vacants. En el personal d'administració i serveis, no es renovaran com a màxim un 10% dels llocs de treball d'interins i contractes laborals. Així mateix, es preveu un estalvi energètic i, tal com ja va anunciar aquest diari, el tancament de la majoria d'edificis, del 8 al 26 del mes d'agost.

Durant el claustre, el personal d'administració i serveis va fer una acció de protesta, amb pancartes contra les retallades. Es demana que, en tot cas, “es retallin els sous astronòmics, alts càrrecs, o despeses de protocol” (entre altres conceptes). La situació és complicada. Tot el pla previst no dóna cobertura a la tisorada anunciada des de la Generalitat. La rectora va destacar, com a un punt positiu, que la UdG no té dèficit i que hi ha un deute de la Generalitat des del 2002 que puja a uns cinc milions. “Aquests milions que falten per arribar als 9,5 potser s'hauran de treure d'aquí”, va explicar.

El president del consell social de la UdG, Albert Bou, va expressar el desig que el claustre “serveixi per fer les aportacions per millorar el pla que s'ha preparat”, i va destacar que el consell social accepta la rebaixa del 20% perquè entén que dins del context que hi ha cal aplicar mesures.

Els estudiants demanen més beques

Els representants dels estudiants es van manifestar en contra de la puja de taxes, van demanar més cobertura de beques i que no s'elimini cap estudi. Van agrair a la rectora el diàleg.

El personal docent presenta alternatives

El comitè del personal docent i investigador proposa alternatives a la retallada de contractes de professors associats i no els sembla just que s'apliqui la mateixa reducció en totes les àrees i serveis.

Queixes del PAS per la informació “incompleta”

La junta del personal d'administració i serveis (PAS) va denunciar la “falta d'informació”, i considera que hi ha “mesures més racionals, més justes i més eficients que les que es proposen”.

Reclamacions dels professors associats

L'assemblea de professors associats demana que l'equip de govern “sigui transparent” i que es creï “una figura contractual adequada a les necessitats acadèmiques”.

Petició de línies d'actuació clares a partir d'ara

Alguns degans van demanar que les noves línies se sotmetin a votació i que s'obri un debat. Consideren que “l'aprovació de les modificacions del pla estratègic s'ha de fer en el claustre”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.