Educació

EDUCACIÓ

D'Olot o del Panjab?

Un grup d'alumnes i professors viatgen amb dos companys de l'Índia als seus pobles d'origen i faran un documental en què reflexionaran sobre la identitat

Tot ho reflectiran en un audiovisual

En Kamal i la Pardeep, de 16 i 15 anys, respectivament, són dos joves de l'IES La Garrotxa d'Olot que ahir van marxar cap al Panjab amb un grup de 12 companyes del centre docent i quatre professores per visitar el lloc on van néixer, els membres de les seves famílies que hi tenen encara, les que havien estat les seves escoles, els seus companys, etc. I, de tot plegat, en faran un documental que té com a objectiu no només reflectir aquesta experiència, sinó que també, i sobretot, vol ser una reflexió sobre la identitat.

Per això, el lema del grup és I am... from where I am? –Jo sóc... d'on sóc jo?–. De fet, la idea central del viatge és la que gira a l'entorn de la consideració que és més important ser que no pas d'on és un.

En Kamal fa cinc anys que és a Olot i ell va poder tornar l'estiu passat al Panjab per veure els seus tiets. La Pardeep, en canvi, fa nou anys que és a la ciutat i no havia tornat mai al Panjab i no se sent gaire d'allà. Hi té avis i tiets i estava molt nerviosa pel viatge. Els pobles dels dos joves estan situats en un entorn molt rural del Panjab. El grup té previst anar fins a Amritsar, on hi ha el temple principal de la religió sikh i que està situat relativament a prop d'aquests poblets.

La segona part del viatge els durà fins a la mítica ciutat santuari d'Haridwar, a 400 quilòmetres de Delhi i que és un famós enclavament hindú, sobretot després que els Beatles s'hi retiressin temporalment per fer-hi una estada de retrobament espiritual. I, fins a l'últim moment del viatge, no sabran si podran desplaçar-se fins a Dharamsala, la ciutat índia on resideix exiliat el líder espiritual dels budistes, el Dalai Lama, actual premi de la pau, que els podria rebre. Sigui com sigui, aquest grup d'alumnes i professors de l'IES La Garrotxa d'Olot van iniciar ahir un viatge particular cap als orígens de dos companys, cap a unes altres cultures i religions. Durant mesos, s'han preparat per aquest viatge, que també serà un viatge interior. Han fet tallers i xerrades, han estat instruïts per gravar el documental i sobre com fer-lo, han rebut explicacions d'experts en el Panjab i també d'experts en religions. Tot, doncs, a punt.

El viatge al Panjab és el cinquè del projecte Ull, canvi i acció, que du a terme l'IES La Garrotxa d'Olot. Tres dels anteriors es van fer al Marroc i el de l'any passat, a Cuba. Els documentals que han produït han rebut quatre premis, gràcies als quals poden fer viatges com el d'aquest any. També els sufraguen amb la venda de camisetes amb els lemes de cada expedició i amb subvencions del Consell Municipal de Cooperació d'Olot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.