La UdG premia vint-i-dos treballs de recerca d'estudiants de batxillerat

Uns dos mil alumnes han participat en aquests premis al llarg dels deu anys en què s'han convocat

Vint-i-dos estudiants de batxillerat van rebre ahir a la tarda, en un acte que es va celebrar a l'aula magna de la UdG a l'església de Sant Domènech, els premis de treballs de recerca d'estudiants de batxillerat que, des de l'any 2000, atorga el consell social de la UdG en col·laboració amb el Col·legi d'Arquitectes, la secretaria de Joventut de la Generalitat, la Diputació de Girona i els consells comarcals de la demarcació.

En aquesta convocatòria, s'hi van presentar 191 treballs procedents de 63 centres d'ensenyament. Els treballs han estat avaluats conjuntament per professors de la UdG i de batxillerat. Des de la primera convocatòria, prop de dos mil estudiants han participat en aquests premis. En l'acte d'ahir, que va ser seguit per unes tres-centes persones, Anna Vert, guanyadora d'una de les primeres edicions dels premis, va parlar de l'experiència a la UdG com a estudiant, professora als estudis de biologia i investigadora al laboratori d'enginyeria de proteïnes.

En aquesta edició han estat premiats treballs sobre temes tan diversos com ara l'estudi antropològic de l'esquelet humà, el disseny d'un vehicle no contaminant propulsat per hidrogen, l'obtenció de noves varietats de gerani mitjançant la genètica, el pas de barri xino a barri chic del Pou Rodó de Girona i el lèxic futbolístic en l'àmbit del gol i de la rematada, entre d'altres. Aquests premis volen promoure la recerca entre els joves en un àmbit de proximitat entre l'ensenyament secundari i la UdG.

Al vespre, prop de quatre-centes persones van assistir, al pati del rectorat de la UdG, a l'acte de graduació dels 72 estudiants de turisme que van començar la diplomatura l'any 2006.

ELS GUARDONATS

Premis dins de l'àmbit d'humanitats, arts i ciències socials
Origen i evolució del nomenclàtor del Barri Vell de Girona, de Ferran Aymerich, de l'IES Vicens Vives de Girona
Tecnolecte futbolístic català, de David Iglesias, de l'IES Montsoriu d'Arbúcies
D'Oliver Wood a Marc Roure, de Blanca Ballesteros, de Les Alzines de Girona
Vida i memòria d'Antonio Farnós, de Mireia Abellí, de l'IES Palamós
La televisió local, la proximitat desconeguda, de Sònia Deulofeu de l'IES La Bisbal
Premis dins de l'àmbit de la tecnologia, les ciències de la naturalesa i la salut
Qui era? Estudi antropològic d'un esquelet humà, de Jordi Creus, de l'IES La Garrotxa d'Olot
Disseny i construcció d'un vehicle no contaminant propulsat per hidrogen, de Ferran Brosa, de l'IES La Garrotxa
Els altres habitants, d'Esther Pi, de l'IES Montsacopa d'Olot
Jugant amb la genètica, de Paula Roig, dels Maristes de Mataró
Implementació d'una refrigeració líquida sense ventiladors, de Gerard i Albert Fita, de l'IES Ramon Muntaner de Figueres
Premis d'àmbit comarcal
Estudi sobre la proliferació de les meduses a les platges de Roses, de Marta Garcia, de l'IES Cap Norfeu de Roses
Factors que influeixen en la presència de les meduses en les nostres costes, de Guillem Dalmau, de Bell-lloc del Pla de Girona
L'epidèmia dels països desenvolupats: estudi sobre l'obesitat infantil a la Garrotxa, de Laia Serra, de l'IES La Garrotxa
El Pou Rodó: de barri xino a barri chic, de Neus Armengol, de l'IES Vicens Vives
Palol de Revardit, de Neus Teixidor, de l'IES Pere Alsius de Banyoles
Una nova cultura: casa sostenible aplicada a Sant Joan de les Abadesses, de Laia Capdevila, del Vedruna de Ripoll
El Tramtordera: el tramvia per a la Selva Marítima, de Víctor Catalan, de l'IES Serrallarga de Blanes
L'autisme: l'atenció a aquesta síndrome a la Cerdanya, de Marta Bailón, de l'IES Pere Borell, de Puigcerdà
Premi sobre matemàtiques relacionades amb la joventut
Preferències televisives dels joves: estudi sociològic, de Gemma Pera, de l'IES Santa Coloma de Farners
Premi sobre arquitectura, urbanisme i ciutat
La volta catalana: patrimoni constructiu de Catalunya, de Juan Ramón Cárceles, de l'IES Vescomtat de Cabrera, d'Hostalric
Accèssits
La Plaça Major de Banyoles, de Berta Fauró, de l'IES Pere Alsius de Banyoles
Arquitectes per al segle XXI: Norman Foster, de Baldiri Gironella, de l'IES Castelló d'Empúries

Les meduses de Roses

Contràriament a la creença popular que les meduses proliferen per l'augment de la temperatura de l'aigua, la Marta Garcia ha pogut constatar en el seu estudi que hi influeixen altres elements, com ara el vent, els corrents marins i el factor humà. «La sobrepesca elimina els competidors de les meduses a l'hora d'alimentar-se i també els depredadors de meduses. Les meduses tenen molt de menjar i ningú que se les mengi; per tant, es reprodueixen en quantitat», explica.

Beques per a setze estudiants

L'Obra Social de Caixa Catalunya ha concedit beques a setze estudiants de secundària de les comarques gironines per accedir a la recerca científica. Deu dels joves becats aniran a les Estades d'Estiu de Ciència al Centre de Natura i els altres sis aniran en centres de recerca de gran prestigi internacional. A l'àmbit de tot Catalunya, Caixa Catalunya ha concedit un total de 104 beques a estudiants de secundària amb talent científic per estimular la seva vocació de recerca a través del programa Joves i Ciència d'aquesta entitat d'estalvis. El programa Joves i Ciència és l'únic d'aquestes característiques de l'Estat espanyol. L'Institut de Tecnologia de Massachusetts i la Universitat d'Arizona són dos dels catorze centres que aquest estiu rebran els joves becats.

Concurs matemàtic

J.C

Més de cinc-cents alumnes de sisè de primària i primer d'ESO de Blanes han participat en el concurs de matemàtiques consistent en la resolució de cinc enigmes que se'ls plantegen al llarg dels mesos de desembre, gener i febrer. Aquests problemes s'havien de resoldre tant en l'àmbit escolar, acompanyats dels seus professors, com en el familiar, ajudats pels pares o germans. Els guanyadors d'aquesta edició, coneguts en la cloenda al Pinya de Rosa, han estat Patricia Jurado, que ha guanyat un ordinador portàtil pel primer premi, i Anna Colomes i Oriol Frigola, segon i tercer premis respectivament, que han rebut un MP4.

El Tramtordera

Víctor Catalan ha demostrat en el seu treball de recerca que la construcció d'un tramvia que uneixi Palafolls, Blanes i Lloret és viable tant des d'un punt de vista tècnic com econòmic. La idea de fer aquest estudi va sorgir justament després que la Generalitat descartés un projecte semblant. Però per mitjà d'una via alternativa, que passa per la costa en lloc de fer-ho per un traçat paral·lel a la GI-682, aquest estudiant assegura que el projecte és del tot realitzable.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.