La meitat dels universitaris creuen que el castellà s'imposarà al català a l'aula

Donen importància a l'anglès però admeten tenir mancances

Tres de cada quatre estudiants universitaris sostenen que, actualment, l'ús del català predomina respecte al castellà en la docència. No obstant això, només un 56% creuen que aquesta situació es mantindrà en el futur. Pel que fa a l'anglès, un 75% consideren que aquesta llengua és poc o gens present a la universitat actual i un 44% li atorguen un paper important en el futur. Aquestes són algunes de les dades que recull un estudi dut a terme pels serveis lingüístics de les vuit universitats públiques catalanes –entre les quals hi ha la Universitat de Girona– i que porta per títol Usos, actituds i identitats lingüístics entre l'estudiantat universitari. L'estudi es va fer a partir d'una mostra de 2.989 enquestes.

El 74% dels enquestats veu correcta l'oferta de classes en català, un 65% pensen el mateix respecte al castellà i un 11% qualifiquen d'insuficient la quantitat de classes que es fan en anglès. Un 42% prefereixen que la llengua utilitzada pel professorat sigui el català i només un 7% prefereixen el castellà. La resta d'estudiants s'inclinen per combinacions entre el català, el castellà i l'anglès.

Els estudiants consideren que l'anglès és un factor clau per desenvolupar-se amb èxit des d'un punt de vista acadèmic, professionalment i personalment. El 76% es mostren convençuts que l'anglès s'utilitzarà en un futur a la universitat. I pel que fa a la importància de dominar diferents llengües per trobar feina a Catalunya, un 96% mantenen que cal saber català; el 90%, que cal saber castellà; el 86% donen importància a l'anglès, i un 22%, al francès.

Dèficit d'anglès

Els joves reconeixen que arriben a la universitat amb coneixements insuficients d'anglès i atribueixen aquest dèficit a una formació inadequada durant l'ensenyament obligatori. Tot i estar disposats a fer un esforç extra per millorar el nivell d'anglès, veuen dificultats de temps i de diners per fer-ho realitat. I esperen de la universitat que la introducció de l'anglès en els plans d'estudi sigui gradual.

Apunts i exàmens

La meitat dels estudiants prenen sempre els apunts en català i el 9% ho fan en castellà. El 30% s'adapten a la llengua del professor. A l'hora de respondre els exàmens, el 61% ho fan sempre en català; l'11%, en castellà, i el 21% fan servir la llengua en què el professor imparteix la classe.


L'ús del català, el castellà i l'anglès en la docència
Un 74% de l'alumnat veuen bé que, abans de començar el curs, s'informi de la llengua de la classe
Un 51% són contraris al fet que, un cop anunciada la llengua de docència, es canviï
A gairebé tots els enquestats els sembla bé que el professorat hagi d'acreditar coneixements de català per accedir als llocs de treballs de les universitats
Llengua d'aprenentatge
El 47% prefereixen que el material elaborat pel professor sigui en català
A un 28% els és indiferent la llengua del material
Un 17%, a favor que es lliuri en la llengua del professor
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.