La posada de la primera pedra de la Torre Espiral enceta el campus interuniversitari Diagonal-Besòs

L'edifici, dissenyat per l'arquitecta iraquiana Zaha Hadid, estarà enllestit el 2011

L'Spiralling Tower, o Torre Espiral, s'aixecarà sobre una parcel·la d'uns 6.700 m² en la confluència de la zona Fòrum, el districte 22@ i el campus interuniversitari Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que s'ha de començar a construir d'aquí a unes setmanes. L'edifici ha d'acabar de relligar urbanísticament aquesta part fronterera de territori entre els termes municipals de Barcelona i el de Sant Adrià de Besòs, just al costat d'altres construccions singulars, com ara l'edifici Fòrum i la torre de Telefónica, que ja s'està aixecant. Amb una dotzena de plantes superposades de forma irregular, i feta amb materials com ara el vidre, l'acer i el formigó, l'estructura de la Torre Espiral combinarà els usos d'oficines i equipaments diversos. En aquest sentit, ha de servir per a oficines d'empresa i dependències universitàries, posant en contacte el món de l'empresa amb el de la investigació. Un auditori, espais comercials i diversos espais cívics d'ús públic completaran els espais de la torre, dissenyada per la prestigiosa arquitecta iraquiana Zaha Hadid, present ahir en l'acte simbòlic de la col·locació de la primera pedra.

La combinació d'investigació i d'activitat empresarial que es durà a terme en aquest edifici va ser la característica més destacada ahir per les altes autoritats que defensen el projecte. Així, el rector de la UPC, Antoni Giró, va explicar que aquesta dualitat de funcions farà que es puguin complir els objectius de «qualitat de docència i d'investigació». Per la seva banda, i confiant que en el futur tothom entengui que «es pot ser un bon estudiant o investigador tant a Pedralbes com a la Mina», l'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Jesús M. Canga, va reconèixer la
«valentia» de la universitat d'ubicar-se en aquest territori, tot destacant els avantatges socials que suposarà per alguns barris adrianencs. «Fer aquí el campus és sinònim de treballar pels barris de forma integradora», va subratllar Canga abans que el seu homòleg barceloní digués que amb aquest projecte, «imparable» malgrat la crisi, es rebla el clau de l'aposta «per una nova centralitat de l'àrea metropolitana» en una zona que abans «no era de ningú». «Ara –va dir Jordi Hereu– parlem de projectes compartits i no de fronteres.»

D'aquí a unes setmanes han de començar els primers treballs de construcció del campus universitari, que integrarà espais de formació en enginyeria i de recerca vinculats especialment als àmbits de l'aigua i de l'energia. En aquest sentit, la UPC hi ubicarà l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona com a motors d'activitat i coneixement.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.