LLUÍS COSTA

HISTORIADOR I PROFESSOR

«A Cuba i Puerto Rico es coneix bastant Catalunya»

Ha estat l'impulsor de col·laboracions entre la UdG i universitats de Cuba i Puerto Rico

Lluís Costa és coordinador dels estudis de publicitat i relacions públiques de la UdG. Fa poc, va viatjar a Cuba i a Puerto Rico per firmar un conveni de col·laboració amb l'Institut Superior de Disseny i la Universitat de l'Havana i la Universitat de Puerto Rico.
–Per què la Universitat de Girona col·labora amb Cuba i Puerto Rico?
–«La col·laboració s'emmarca en la política d'internacionalització de la UdG, però el tema concret de l'intercanvi amb Cuba deriva d'un interès més aviat personal. Les relacions entre Catalunya i Cuba són una de les meves línies d'investigació des de fa molts anys. Amb Puerto Rico, en canvi, no hi tinc cap lligam de caire personal, però hi vaig anar per participar en un curs de doctorats i ho vaig aprofitar per firmar una carta d'intencions amb la universitat.»
–Què aporta a la UdG un conveni d'aquestes característiques? En què consisteix l'acord?
–«Permetrà utilitzar les sinergies, fer encaixar interessos comuns, compartir projectes i intercanviar coneixements. A més a més, està previst que la col·laboració faciliti la mobilitat d'estudiants i professors, de manera que els alumnes d'aquí puguin completar els seus estudis allà i viceversa. Se'n beneficiarà la UdG, però també les altres universitats que hi participen.»
–Així encara és un projecte?
–«Sí, però és un projecte ferm perquè en tots els casos les dues institucions implicades mostren molt d'interès. L'oficialitat arribarà quan es firmi allò que s'anomena un conveni marc. Estic convençut que el tema burocràtic se solucionarà al llarg del curs que ve.»
–Es coneix Catalunya a Cuba i a Puerto Rico?
–«Sí, bastant. A Cuba es coneix perquè una gran part dels cubans tenen orígens catalans. Al segle XIX milers de catalans hi van emigrar. Alguns en van tornar –els indians– i altres es van casar amb gent d'allà. Fins i tot hi ha una càtedra de cultura catalana i jo vaig estar amb cubans que parlen el català gairebé tan bé com nosaltres. I a Puerto Rico també es coneix, però hi ha molta més feina per fer.»
–És molt diferent la manera de treballar allà?
–«No, m'he trobat amb molts professors que defensen una manera de fer semblant a la nostra. Els estudis de comunicació de la UdG integren uns coneixements teòrics d'ordre humanístic que nosaltres considerem essencials. Un comunicador, es dediqui al que es dediqui, ha de tenir una capacitat d'anàlisi que només s'obté a partir d'aquesta base.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a