Les ofertes de feina d'empreses a estudiants de la UdG es redueixen a 4.596 en un any

La crisi ha estat el detonant de la davallada, que afecta especialment la Facultat d'Educació i Psicologia, i la Politècnica

La crisi econòmica també té conseqüències entre els estudiants universitaris: trobar feina quan acaben els estudis. L'Oficina de Promoció de l'Ocupació de la UdG, que s'encarrega de facilitar la incorporació al mercat laboral dels estudiants i els acabats de graduar, ha rebut aquest curs 4.596 ofertes de treball menys que l'any passat per part de les empreses gironines, segons les dades provisionals facilitades per la universitat. Així, s'ha passat de les 7.920 ofertes rebudes el curs anterior a les 3.324 del curs que tot just ha acabat. Si se segueix una evolució dels darrers anys, es comprova que a partir del 2005-06 es va iniciar una tendència a l'alça, amb 5.498 ofertes, que es van convertir en 7.983 l'any següent.

Des de la UdG s'atribueix aquesta davallada al fet que les empreses estan contractant molt menys personal propi que fa un temps i intenten sobreviure amb els recursos humans que ja tenen. Precisament per intentar reconduir la situació, aquests últims temps la universitat ha reforçat la col·laboració amb empreses de l'entorn i ha creat projectes que generen ocupació i ajuden a dinamitzar l'economia, segons ha explicat el Vicerector de Política Científica i Planificació, Miquel Duran.

Afegeix que gran part de la davallada del nombre d'ofertes de treball per a estudiants ha d'entrar en el que s'ha de considerar «un procés lògic de retorn a la normalitat». En el mateix sentit es pronuncia la directora de Serveis Territorials de Treball i Indústria a Girona, Núria Arnay: «Durant els dos cursos anteriors s'havia viscut un núvol en el qual tots els indicadors econòmics estaven sobredimensionats. Una situació insostenible a llarg termini que ha desembocat en l'actual depressió econòmica», afirma.

Els més afectats.
La caiguda del nombre d'ofertes laborals no afecta totes les facultats de la mateixa manera. Les carreres tècniques i les Facultats d'Educació i Psicologia i Ciències Econòmiques i Empresarials són, en aquest ordre, les més perjudicades. El curs passat, els estudiants de la Politècnica Superior tenien la possibilitat d'accedir a 1.975 llocs de treball. Aquest any, en canvi, només podien tenien accés a 595 ofertes, 1380 menys que l'any passat. Educació i Psicologia, i Econòmiques i Empresarials han tingut 996 i 756 ofertes menys, respectivament. El sector del turisme també és un dels més afectats i ofereix 320 places menys que el curs anterior. Els que menys ho han patit han estat la Facultat de Lletres, amb 23 ofertes menys, i Infermeria, que va rebre 109 ofertes en comparació de les 168 de l'any passat. Les raons per les quals hi ha facultats que ho han notat més rauen, segons la UdG, en la conjuntura econòmica: el retrocés que ha patit la construcció i el món empresarial ha afectat més les carreres vinculades a la Politècnica. A més, llicenciatures i graus com arquitectura han vist com les sortides laborals es reduïen dràsticament per la crisi. El món de l'Educació és un cas a part: la demanda extraordinària per cobrir la sisena hora va generar un boom que es va cobrir amb les convocatòries.
Més ajuda.
L'Oficina de Promoció de l'Ocupació posa a la disposició dels estudiants de la UdG activitats gratuïtes per orientar-los i assessorar-los en el procés de recerca d'ocupació. Aquest curs s'han organitzat un total de 105 activitats diferents en les quals han participat més 470 persones. El vicerector de Política Científica i Planificació de la UdG, Miquel Duran, explica que la Universitat de Girona és un agent actiu per a la recuperació econòmica. D'altra banda, la implantació dels nous graus ha de servir per impulsar les competències interdisciplinàries, que fan possible una millor adaptació dels estudiants al món laboral. A banda d'això, la UdG està perfilant un programa de col·laboració amb el Ministeri i la Generalitat perquè els aturats d'entre 25 i 40 anys puguin accedir a la universitat sense haver de pagar la matrícula.

«La crisi és una oportunitat per a les universitats»

Ha canviat la teva perspectiva d'incorporació al món laboral arran de la crisi?

–«La universitat i la realitat tangible del moment encara estan molt separades i, potser per això, la meva perspectiva com a estudiant no ha canviat gaire. Si ha canviat alguna cosa és que, ara més que mai, intento absorbir com una esponja tots els coneixements per arribar a ser, algun dia, un bon arquitecte. Jo crec que la crisi és una oportunitat per a les universitats. A les aules es cou gran part de la renovació, allà hi ha el canvi. Viure aquest canvi, ser-hi a dins, és una gran ocasió per aprendre.»

–La recepta, doncs, és aprendre al màxim?

–«Sí, jo crec que sí. I, en aquest sentit, poder estudiar a Girona és un luxe. Aquí les aules no estan gens massificades i això ens permet tenir un contacte molt directe amb els professors.»

–Combinar estudis i feina també és important?

– «Avui en dia a tot arreu et demanen experiència. Quan surts de la universitat tens un títol, sí, d'acord. Però encara no ets arquitecte, et queden moltes coses per continuar aprenent. La universitat et dóna eines bàsiques per poder encarar els projectes del futur, però és l'experiència el que et fa ser, més tard, un arquitecte. I com s'obté l'experiència? Doncs treballant molt i, si és possible, fent-ho des de bon principi. Les pràctiques, per exemple, són una gran oportunitat per començar a entrar en contacte amb el món real. Però per trobar aquest tipus d'oportunitats cal moure's, espavilar-se.»

–La crisi farà que molts estudiants abandonin la idea d'estudiar arquitectura?

–«No ho crec. L'arquitectura és molt vocacional perquè té un fort component artístic. Algú que ha de veure cada matí un edifici horrorós quan surt de casa no pot canviar-lo de lloc. El nostre entorn influeix en la nostra psicologia i és per això que l'arquitectura és tan important pel dia a dia de les persones.»

Estudiants desorientats

La incertesa generada per la crisi econòmica fa que molts estudiants prenguin consciència de la importància d'entrar en contacte amb el món laboral el més aviat possible per agafar experiència i tenir currículum que els doni avantatge respecte els seus companys acabats de llicenciar. Consegüentment, més joves s'inscriuen a la Borsa de Treball de la universitat i participen a les activitats formatives que s'hi organitzen. Malgrat això, l'Oficina de Promoció de l'Ocupació ha notat desmotivació entre els estudiants, que veuen que les vies i estratègies tradicionals d'accés al món laboral ja no són efectives.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.