USTEC alerta de la retallada de prop de 500 places d'interins a la demarcació

Enguany els actes de provisió de places ja no es faran per sorteig públic, sinó que serà per via telemàtica

Des del mes de maig passat les assignacions de places dels interins ja es fan de manera telemàtica als serveis territorials de Tarragona, i aquest sistema és el que s'aplicarà avui, en una de les darreres adjudicacions de places que es fan abans del començament de curs, prèvia a la que es repetirà al setembre. El procediment públic generava moltes crítiques entre els docents pel sistema «rudimentari» que s'utilitzava per triar el personal.

Ara, però, el nou mètode telemàtic tampoc no acaba d'agradar. «Encara és pitjor», assegura Ferran de Torres, que és el responsable d'interins del sindicat USTEC-STEs a Tarragona que hi veu problemes, sobretot quan es troben amb les renúncies dels interins a una plaça i perquè és un procediment «complex», que no garanteix que els suplents que tenen més puntuació i més antiguitat tinguin més oportunitats a l'hora d'aspirar a una plaça, una vegada renuncien a la primera que se'ls ha adjudicat. Per ell, els únics que en sortiran beneficiats «són els substituts d'Alacant, que s'estalviaran de fer el viatge».

Un seguit de despropòsits assegura que s'ajunten amb un agreujant: la retallada de docents que afectarà tots els centres catalans; «entre un i dos menys per centre», assegura De Torres, que calcula que, en total, a les comarques de Tarragona hi haurà mig miler de contractacions de substituts menys que l'any passat, «i em sembla que els interins no en són encara gaire conscients», apunta. I està convençut que avui sortiran menys places i molts interins es quedaran sense feina.

A banda de la retallada, a partir d'aquest any també varia el sistema de substitució de les baixes dels docents. Així, mentre que fins ara una baixa d'un terç de jornada se substituïa per mitja jornada, a partir del curs vinent un terç de jornada se substituirà per un terç de jornada, i una mitja jornada per mitja. «La Generalitat ho va aprovar coincidint amb el final de curs, quan ja no podíem sortir al carrer», explica el responsable del sindicat, que també critica una altra de les mesures que es posaran en marxa aquest curs: les hores extres «voluntàries» que podrà fer el professorat: quatre hores setmanals a primària i tres a secundària, a canvi d'un complement salarial. La mesura és una de les que porten, segons el sindicat, a una «reducció de plantilla» i la que provocarà, diuen, que molts substituts es quedin sense feina. A més, el sindicat alerta de la «sobrecàrrega lectiva» que comportarà aquesta acció i critiquen que s'hagi aprovat «sense negociació col·lectiva prèvia». El sindicat qualifica «d'ERO camuflat» la retallada de docents.

«Ens falta ajustar les plantilles en alguns centres»

El director dels serveis territorials d'Educació a Tarragona, Vicent Villena, veu més avantatges que no pas inconvenients en el nou sistema d'adjudicació de places a través de la xarxa. «Es poden fer el 100% d'adjudicacions i evita que els aspirants hagin d'estar hores esperant que els toqui plaça», apunta. L'assignació telemàtica ja s'ha fet per a les substitucions dels darrers mesos de curs i genera, per exemple, «que els docents valencians no hagin de fer viatges amb la maleta cap aquí per si els toca quedar-se», una imatge que es repetia any rere any a les sales on es feien les assignacions. Villena diu que la majoria de centres començaran amb la plantilla completa, tot i que assegura que quedaran «petits serrells», en escoles on falta comprovar si hi ha prou alumnes per dotar el centre d'un docent més. «És necessari ajustar», apunta. Enguany des dels mateixos serveis territorials es pot gestionar la borsa de professors, un fet avantatjós, segons Villena, ja que permet esperar fins a l'últim moment per completar les plantilles.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.