La construcció d'un col·legi d'elit ultracatòlic indigna els veïns de Sarrià

L'Ajuntament de Barcelona aprova inicialment el projecte dels Legionarios de Cristo que havia rebutjat l'any 2001

El barri de Sarrià té més d'una vintena d'escoles, nou de les quals estan prop del carrer Pomaret, on els Legionarios de Cristo volen fer un altre centre educatiu amb capacitat per a 1.760 alumnes d'educació infantil, primària i batxillerat. Els veïns alerten que si es fa aquesta nova escola es complicarà encara més la mobilitat d'aquesta zona, que ara ja és crítica. A tall d'exemple, diuen que si una ambulància hagués de creuar el barri en hora punta, no ho aconseguiria.

Els veïns dels carrers Pomaret, Plantada i Sant Pere Claver, juntament amb la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola, també temen que el nou centre educatiu malmeti el parc natural. Asseguren que la meitat de la parcel·la d'aquesta escola està dins els límits del futur parc i, per tant, la seva conservació perilla. Per això no entenen per què el Departament de Medi Ambient i el Consorci del Parc de Collserola no s'han oposat a aquest projecte. Aquests organismes, però, no s'han pogut mostrar contraris a la construcció de l'escola dels Legionarios de Cristo perquè es farà en una parcel·la que no està dins el parc natural, sinó en un solar qualificat com equipament, asseguren des de l'Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, la congregació religiosa afegeix que deixaran una anella verda al voltant de l'edifici del centre educatiu per si el parc hagués de créixer.

Projecte desestimat

El 2001, el consistori es va oposar al projecte dels Legionarios de Cristo de fer una escola a la mateixa parcel·la a tocar del carrer Pomaret perquè llavors triplicava el volum d'edificabilitat permès. En canvi, ara, l'Ajuntament ha aprovat inicialment el projecte actual perquè compleix l'edificabilitat permesa –que és de 7.474,38 m²–. La proposta d'aquesta congregació ultracatòlica no ha rebut cap al·legació mentre ha estat en exposició pública.

El futur centre educatiu, que s'anomenarà Cumbres de los Legionarios de Cristo, tindrà planta baixa i tres pisos. L'edifici, segons la congregació religiosa, estarà en harmonia amb l'entorn. Dins la parcel·la hi haurà un pàrquing amb capacitat per a 227 vehicles que absorbirà el trànsit generat pel centre. En el projecte també es preveu que el transport escolar es faci amb microbusos per intentar agilitar el trànsit. Totes aquestes consideracions, però, no són suficients per al consistori, que ja ha condicionat l'aprovació definitiva al fet que en el projecte s'ampliïn les propostes de mobilitat.

L'Ajuntament apunta que ells poden donar la llicència urbanística perquè els Legionarios de Cristo puguin construir l'escola. Però serà el Departament d'Educació qui els haurà de donar el permís perquè puguin exercir com a centre educatiu.

«La dinàmica interna és molt sectària»

El periodista especialista en sectes Pepe Rodríguez qualifica els Legionarios de Cristo com una congregació «ultraconservadora, com també ho és l'Opus Dei». Els membres dels Legionarios de Cristo tenen molt de poder, tant polític com empresarial, assegura Rodríguez. A Mèxic van aconseguir que es retirés un programa de la graella televisiva que qüestionava les seves pràctiques. «Intenten controlar els seus membres més enllà del recomanable, la dinàmica interna és molt sectària», diu, i adverteix que les escoles dels Legionarios de Cristo «imposen un catolicisme ranci». Tots els grups ideològics, recorda Rodríguez, «poden fer una escola si compleixen la legalitat, però l'administració té el deure d'assegurar que no fan proselitisme il·legal». Rodríguez recorda que el fundador dels Legionarios de Cristo, Marcial Maciel, va ser acusat d'abusar sexualment de molts menors. Un delicte que, segons diu, era conegut per Joan Pau II i Benet XVI, però aquest últim no va poder silenciar més l'escàndol i li va demanar que es retirés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.