Bonesnotes.cat arriba a les escoles

Una seixantena de centres de secundària s'inscriuen en la plataforma educativa d'internet promoguda per l'exrector de la UdG Joan Batlle

La plataforma educativa d'internet Bonesnotes.cat, el sistema d'aprenentatge en línia que opera des del gener passat a Girona, s'expandeix a la xarxa a velocitat de creuer.

La plataforma va ser impulsada per l'exrector de la UdG, Joan Batlle i els exvicerectors Joan Martí i Quim Salvi, una iniciativa privada en línia amb l'objectiu d'incentivar l'aprenentatge dels escolars de secundària premiant-los l'esforç. De quina manera?: doncs plantejant la resolució dels exercicis com un joc educatiu donant punts als estudiants. Als alumnes, els agrada internet, es diverteixen fent competició amb els altres estudiants i, sense adonar-se'n, van aprenent i poden millorar la nota de tall.

Ara, aquest sistema d'aprenentatge s'ha estès a escoles de Girona i de la resta de Catalunya que s'hi han donat d'alta i poden treballar amb els materials de la base de dades de la plataforma. De moment són 14 els centres escolars que s'hi han donat d'alta, i estan a punt de fer-ho una quarantena més, segons explicar el soci fundador de la plataforma, Joan Batlle, que creu que a final de curs hi haurà uns dos-cents centres inscrits. Aquest important flux d'estudiants ha obligat l'empresa a canviar el servidor de sistemes.

Per donar-se d'alta a Bonesnotes.cat, les escoles han de sol·licitar el sistema de tarifa plana de la plataforma, que costa 100 euros mensuals, independentment del nombre d'alumnes que tingui el centre escolar. A partir d'aquí, alumnes, professors i pares tenen accés a Bonesnotes.cat des de l'escola o des de casa. L'accés és il·limitat per fer deures i obtenir punts.

Un dels avantatges d'aquest sistema informàtic és que els professors poden assignar deures per grups o individualment, i també sol·licitar material nou segons les necessitats del curs. Això permet als professors tractar la diversitat d'una forma elegant. Així, en una classe on hi hagi alumnes que segueixin més bé el curs que d'altres que van més endarrerits, els professors poden triar els deures més adequats per a l'alumne segons el seu nivell, mentre aquests progressen.

Quant als punts que acumula l'alumne, el professor és lliure per compensar-lo com vulgui. Una de les possibilitats és, si l'alumne ha arribat a un topall de punts, incrementar-ne la nota final amb un punt més. De la mateixa manera que els professors, els pares tenen també una eina per constatar l'esforç educatiu del seu fill. L'única diferència d'aquest sistema de tarifa plana amb el particular de l'empresa Bonesnotes.cat és que aquesta tutoritza l'alumne.

El control del pares

El sistema permet que els pares puguin tenir un control sobre els estudis dels fills i fer-ne un seguiment de l'evolució educativa. Quan l'alumne es dóna d'alta en el sistema de Bonesnotes.cat també ho han de fer els pares, que disposen un codi per accedir-hi. Així s'obliga els pares a implicar-se en l'estudi dels fills.

Operar als EUA i Madrid

L'empresa informàtica s'expandeix i ja s'ha instal·lat als EUA i el gener pensa fer-ho a Madrid, mentre que ja opera a Europa de l'Est. S'ha instal·lat en un centre d'empreses a Boston (EUA), amb l'objectiu de preparar el mercat nord-americà i buscar inversors. Si disposessin d'inversions, «ja estarien en molts més països», diu el professor Joan Batlle. Ara estan preparant també el material en castellà per començar a operar a Madrid l'any vinent. «Tot això suposa diners i les coses no són fàcils», afegeix Batlle. L'empresa té 25 socis, la majoria dels quals són professors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.