AGENDA

La cultura popular, a les aules

És possible promocionar més i millor la cultura tradicional a les escoles? Les parts implicades es reuneixen per parlar-ne.

La Confederació d'Agrupacions de Cultura Tradicional Catalana cita mestres, administració i entitats per posar en comú i debatre els mecanismes que permetin introduir i promocionar la cultura popular a les escoles

La trobada es portarà a terme en el marc del Segon Simpòsium sobre Promoció i Difusió de la Cultura Tradicional Catalana, que se celebra aquest dissabte a Barcelona. El programa inclou una conferència inaugural de Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular Tradicional Catalana, i la presentació de dues ponències: De la cultura popular a l'escola, a càrrec de Joan Badia i Pujol, i Per una educació de la cultura tradicional en una societat no tradicional, des de l'escola, a càrrec de Joan Amigó, pedagog i expert en cultura general. A més, les escoles Vall de Ges, de Torelló, i Joan Cotet, de Badalona, exposaran les seves experiències en aquest camp i encara quedarà temps per a una taula rodona, en què tothom podrà dir-hi la seva.

Més enllà de les festes

«El que s'ha fet fins ara a l'escola és treballar quatre o cinc festes: la castanyada, el Nadal, el carnaval, Sant Jordi... i no ens hem mogut d'aquí. On han quedat altres elements, com són els jocs tradicionals, les rondalles o el nostre cançoner, per dir-ne alguns? No es treballen! Però és que als llibres de text tampoc no hi apareixen i l'escola no disposa de materials sobre el tema», evidencia Joan Soler, que afegeix: «No hi ha mestres especialistes en cultura tradicional, i normalment el claustre descarrega el tema en els professors a qui agraden més aquestes qüestions.»

Aquestes són només petites pinzellades que descriuen la situació a què s'ha relegat la cultura popular dins les aules. En el simpòsium se n'aportaran més, i també idees que podrien ajudar a capgirar aquesta realitat. En opinió de Soler, «no es tractaria d'implementar una assignatura sobre folklore, sinó que hauríem d'aconseguir que la cultura tradicional es converteixi en un element transversal que pugui aparèixer a totes les matèries. La cultura no és només de lletres!».

Per fer realitat aquesta idea caldrà la implicació de l'administració, el món educatiu i el món associatiu. De moment, el simpòsium ja ofereix un espai d'interrelació i la possibilitat de conèixer algunes experiències que mostren que és possible treballar les cultures participades als centres escolars.

Dia
14 de novembre
Lloc
Centre Cívic Parc Sandaru
Hora
De 10 a 14 hores
Més informació
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.