Google baixa a peu de carrer

Des de dimarts el servei Street View del cercador d'internet permet fer una passejada virtual per la majoria de carrers dels principals municipis de les comarques gironines

Les comarques gironines han entrat en la tercera fase de desenvolupament a l'Estat espanyol de Street View, accessori de Google Maps, que permet fer un recorregut virtual per les vies urbanes. Els usuaris poden fer moviments panoràmics de 360º pels diferents nivells del carrer. Tafanejar àtics, observar l'estat del paviment, acostar-se als aparadors o a les taules de les terrasses d'un bar. Segons va informar un portaveu de Google ahir a El Punt, l'Estat espanyol és, després dels EUA, la regió del planeta on el servei és més desenvolupat. Als Estats Units el servei va engegar el 29 de maig del 2007, i l'11 de novembre del 2008 començava a Barcelona, Madrid i Sevilla. La tercera fase ha començat aquest dimarts a Astúries, Galícia, el sud de la península, Toledo i les comarques barcelonines, gironines i meridionals. El criteri per desenvolupar l'Street View és de població, d'interès turístic i de desenvolupament empresarial i del comerç.

El 100%? No pas encara

Google s'ha marcat l'objectiu d'assolir el 100 per cent dels nuclis urbans habitats, però, de moment, no cobreix ni la majoria de carrers de tots els pobles a on el servei hi és implantat. És a dir, avui es pot observar el paisatge de qualsevol carretera principal. Es passa per tots els pobles. Hi són tots els bars de carretera i les benzineres, però al centre, a la plaça del poble encara no s'hi pot arribar.

Google diu que el cotxe circula per les carreteres i els carrers normals, però troba complicat l'accés als barris vells o nuclis històrics. Per diverses raons: solen ser zones de vianants, d'accés restringit i carrers estrets. Per exemple, el Barri Vell de Girona és incomplet, com el de Salt. Aquests espais es deixen per a una fase següent. Precisament, Barcelona s'ha acabat fa poc, ja que al principi no s'havien pogut cobrir el barri Gòtic i el Born; en lloc de cotxe, s'ha viatjat en bicicleta per captar les fotos. Les imatges globals es capten mitjançant un vehicle que porta una càmera especial per captar les fotos globals al capdamunt d'una perxa.

Cares, cases i cotxes

L'Street View és una eina indiscreta. En posar-se en marxa el maig del 2007, el nou servei de Google Maps va aixecar una polèmica perquè hi sortia tot i tothom al natural. Van haver-hi queixes de ciutadans que s'exclamaven que se'ls identificava. També protestaven els propietaris de vehicles que se'ls llegia la matrícula. Més endavant, per temes de seguretat, es van queixar els amos de cases i casasses unifamiliars. Per això, el criteri de Google és el de difuminar per defecte les cares i les matrícules, i atén les queixes dels ciutadans que reclamen que s'eliminin cases, persones o vehicles que puguin ser identificats.

D'altra banda, les fotos són actualitzades periòdicament, especialment quan s'assabenten que s'han acabat unes obres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.