Rutes per fer boca

Gastronomia i territori s'uneixen en itineraris turístics que permeten tastar els productes que s'elaboren a la demarcació de Girona

Gastronomia i territori van estretament lligats. L'aprofitament d'aquesta sinergia com a promoció turística és cada cop més usual. A les comarques gironines, la combinació de la riquesa culinària i el paisatge autòcton ha estat l'origen de rutes i itineraris, museus especialitzats i fires. És el que s'anomena turisme agroalimentari, cada cop més de moda i amb més adeptes.

Els productes ramaders i agraris són una excel·lent excusa per fer una sortida i conèixer el territori i el que s'hi fa. D'opcions, n'hi ha de diverses i variades a la nostra demarcació: la ruta del vi de l'Empordà, la de la vedella dels Pirineus, la del peix de la Costa Brava, la de la castanya, la de l'oli de l'Empordà i la ruta del bolet, entre altres. Són itineraris que el mateix visitant es pot confeccionar a mida a partir de la informació que publiquen organismes com ara la Generalitat, a través del seu web de Turisme, i els mateixos ajuntaments i consells comarcals. Són rutes pensades, en la majoria d'ocasions, per fer en una època determinada de l'any, quan és la temporada del producte en qüestió.

En canvi, si el que preferim és fer una visita més focalitzada o complementar la informació sobre l'elaboració d'alguns aliments, els museus són una bona alternativa. De museus alimentaris gironins destaquen el de l'embotit de Castellfollit, el de la farina de Castelló d'Empúries i el de la pesca de Palamós.

També hem de parlar del gran nombre de fires i mostres relacionades amb aliments que se celebren a les comarques gironines. Segurament, no hi ha producte típic d'una població que no tingui la seva fira. Parlar de Cornellà del Terri és fer-ho de la fira de l'all, i Crespià s'associa amb la mel, Llers amb la cirera, Armentera amb la poma, Viladrau amb la castanya, Lladó amb el formatge i Brunyola amb l'avellana. Són propostes que ens serveixen per tastar el territori.

Itineraris transversals

Hi ha altres itineraris possibles que abasten més enllà de la frontera de les comarques gironines. Giren al voltant de productes que no són només específics de les nostres contrades. Parlem, per exemple, de la ruta de la vedella dels Pirineus, que té kla consideració d'indicació geogràfica protegida. A la nostra demarcació, podeu veure diversos exemplars de la raça bruna dels Pirineus a la fira ramadera de Bellver de Cerdanya i a la del bestiar de Ribes de Freser. La tardor és una bona època per fer la ruta del bolet i visitar, per exemple, la zona del Montseny i les poblacions de la zona. O, per què no, es pot optar per la ruta de la castanya. En aquest cas, Viladrau (amb la seva fira) és un dels exponents d'aquest tipus de producte més importants al país.

Productes del mar

En aquest cas, les visites engloben les comarques de l'Alt i el Baix Empordà i de la Selva. Són molts els productes del mar que es relacionen amb el nom de poblacions gironines: la gamba de Palamós, les anxoves de l'Escala, les garotes de Palafrugell i el peix de roca de Begur. Anar als ports a veure com es descarrega el peix a la tarda, com s'adoben les xarxes amb mètodes tradicionals, com es fa la subhasta i disfrutar de les nombroses campanyes gastronòmiques que se celebren a diferents èpoques de l'any a un bon nombre de municipis són bones propostes per fer una sortida diferent. Podeu visitar els ports de l'Escala, Roses, Cadaqués, Port de la Selva i Llançà, Blanes, Sant Feliu de Guíxols i Palamós, entre altres.

Oques i gallines

El gall, la gallina, l'oca i l'ànec de l'Empordà són part de l'aviram autòcton de Catalunya. En moltes poblacions de la zona, la cria d'aviram en granges és una de les principals activitats. Es tracta d'animals de corral que després serveixen per fer alguns dels plats de la cuina més típica de la zona, com ara el platillo, l'ànec rostit i el pollastre amb escamarlans. Una bona mostra d'això es pot veure a les jornades gastronòmiques de la cuina de l'aviram que es fan a Peratallada a l'octubre i les de l'ànec de corral i el foie, a Castelló, a la primavera. D'altra banda, hi ha diverses empreses que es dediquen a elaborar productes derivats de l'ànec.

Oli tradicional

L'elaboració d'oli és una tradició que s'ha transmès, generació rere generació, a l'Alt i el Baix Empordà. En aquesta zona abunden els trulls i molins on encara s'utilitza la premsa com a mètode per obtenir l'oli, tal com es feia anys enrere. Són molins que, en la majoria de casos, es poden visitar per veure de prop el procés d'elaboració d'aquest producte i, també, per comprar-ne. Les varietats específiques d'oli de la zona són l'argudell, la corivell i la verdal. Garriguella, Pau, Palau-saverdera, Cabanes, Espolla, Peralada i Torroella de Fluvià són alguns dels municipis empordanesos que es poden visitar. En concret, a la demarcació hi ha sis trulls i dos envasadors. Cal destacar que l'any passat es va crear la denominació d'origen protegida de l'oli de l'Empordà, en la qual s'integren també productors de les comarques del Gironès i del Pla de l'Estany.

Conèixer l'elaboració d'aliments

Els museus són un bon complement per conèixer el procés d'elaboració dels aliments. Moltes vegades, se situen en espais on, anys enrere, s'elaborava un producte determinat. Així, no tan sols és important la informació i el coneixement que s'hi ofereix, sinó també l'entorn arquitectònic.

El museu de l'embotit de Castellfollit de la Roca exposa la història i l'evolució de la conservació càrnia de la família Sala, amb més de 160 anys de tradició en aquest sector. Al museu hi ha tota mena d'eines utilitzades durant aquest anys per a l'elaboració dels productes relacionats amb la carn, màquines velles, fotografies de generacions de treballadors de l'empresa, i diorames que mostren l'antic procés.

Per aprendre tot allò que té relació amb la farina, és de visita obligada l'ecomuseu farinera de Castelló d'Empúries. Visites guiades, activitats educatives i una fira del pa, la farina i el blat són algunes de les propostes que s'hi ofereixen. S'hi conserva un important patrimoni industrial, format per la maquinària de la fàbrica de farines de finals del segle XIX, i també el patrimoni natural, com ara el rec del Molí, un canal d'aigua d'origen medieval.

En un àmbit diferent, trobem el museu de la pesca de Palamós, en el qual hi podem descobrir tot allò relacionat amb el món pesquer i un centre de documentació vinculat a la UdG.

Una altra experiència recomanada és el museu de la galeta, vinculat a l'empresa Galetes Trias, a Santa Coloma de Farners. Es tracta d'un espai històric que permet veure l'evolució de l'empresa i conèixer les eines utilitzades en les diferents etapes, i també de la cadena de producció.

El vi de l'Empordà

La zona de producció dels vins amb la denominació d'origen (DO) de l'Empordà engloba un total de 48 municipis distribuïts entre dues comarques. Històricament, el territori estava centralitzat al voltant de la ciutat grega d'Empúries, que va heretar dels seus antics habitants el culte a la vinya i la vinificació. La DO engloba més de 2.000 hectàrees de superfície de conreu de la vinya, uns 423 viticultors i una quarantena de cellers.

Molts d'aquests centres productors ofereixen la possibilitat de fer visites guiades a les vinyes, que es complementen amb tasts de vins. Hi podreu degustar una àmplia gamma de varietats. Els vins negres empordanesos són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, i en ocasions amb el matís d´una criança acurada. Els blancs són frescos i saborosos, i els rosats es caracteritzen per un color cirera ben definit, amb gran personalitat i aromes delicades. Una singularitat de la zona és la garnatxa de l'Empordà, vi dolç natural elaborat amb la varietat de raïm que li dóna nom. I cada cop abunden més en els cellers de la zona els vins ecològics, les misteles i els vins escumosos.

La visita al celler es pot complementar amb una ruta a paratges peculiars comara el cap de Creus, l'Alt Empordà i les poblacions costaneres, en els restaurants de les quals, de ben segur, hi podreu trobar alguns dels vins elaborats a la regió.

(Podeu trobar més informació sobre el vi de l'Empordà a www.doemporda.com i a www.turismedecatalunya.com/gastronomia)

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.