La societat estatal de Correus preveu per primera vegada un descens dels ingressos i que el 2010 les pèrdues siguin de 151 milions

Les previsions de la societat anònima estatal de Correus i Telègrafs no són gens optimistes, ja que per a l'any que ve es preveuen unes pèrdues de 151,5 milions d'euros abans d'impostos. El president de la companyia, Sixto Heredia, va explicar el mes passat davant la comissió corresponent del Congrés els motius d'aquests resultats que són una combinació de la crisi econòmica actual, l'evolució a la baixa del sector postal i l'augment de la competència, –tot i que Correus manté una quota de mercat propera al 90%.

Estancament i descens

Amb tot, després de dos anys d'estancament dels enviaments postals, del descens del 5,2% registrat el 2008 i d'una disminució encara més accentuada el 2009, que pot arribar a ser del 10%, el futur del sector demana una baixada progressiva del trànsit postal. En aquest sentit, el descens encara pot ser més accentuat, si es considera la major obertura del sector postal prevista per al 2011 al conjunt de la UE.

Menys ingressos

En explicar els pressupostos per a l'any que ve, Heredia va dir que els ingressos previstos seran de 2.100 milions d'euros, un 2,6% menys que la previsió de tancament del 2009. Això vol dir que per primera vegada hi haurà una reducció d'ingressos, el gruix dels quals correspondrà als serveis postals, 1.799,6 milions.

En contrast amb aquestes quantitats hi ha el previsible augment del 5,1% dels ingressos per la venda de productes que no són estrictament postals, com ara apartats postals, embalatges i cobrament de rebuts. El que passa és que aquest sector encara aporta poc al volum total d'ingressos de la companyia. Respecte a les despeses, es calcula que el 2010 se superaran els 2.256,6 milions d'euros, dels quals 1.652,7 correspondran a despeses de personal. Tal com va dir el president, es tracta d'un pressupost «prudent quant als ingressos, realista pel que fa a les despeses i moderat en matèria inversora».

De 350.000 i 400.000 moviments al dia a Mas Xirgu

Tot el volum postal que es gestiona des de Correus a les comarques gironines passa per les instal·lacions que té al polígon de Mas Xirgu inaugurades l'any 2002 per l'actual president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que en aquell moment presidia l'empresa postal. Al centre hi treballa una setantena de persones, que veuen passar per davant seu tant el correu que reben els gironins com el que envien, ja sigui a l'interior de la mateixa demarcació com a fora.

Actualment s'hi distribueixen entre 350.000 i 400.000 cartes cada dia, que se sotmeten a controls estrictes. Tots els paquets, per exemple, són observats a través d'un escànner, controlat per un guarda de seguretat que comprova que el contingut no sigui cap objecte prohibit o il·legal com ara drogues i armes. Encara que sembli increïble, d'arma, se n'ha trobat més d'una.

Si a Mas Xirgu hi ha el punt neuràlgic per tractar el correu que es gestiona a les comarques gironines, l'altre punt central de Correus a la demarcació és l'oficina principal que es troba al bell mig de Girona. Es tracta d'un edifici propietat de Correus que els últims anys ha estat objecte d'especulacions després que el president de l'Audiencia Nacional, Fernando Lacaba, proposés fer-hi la nova Audiencia.

L'actual director de Correus a Catalunya, Manel Rey, coneix molt bé aquestes especulacions, ja que abans havia estat el responsable del servei a les comarques gironines. Després d'assegurar que es tracta d'un edifici singular, del qual cal sentir-se orgullós, explica que Correus no té cap oferta de compra ni cap intenció de desfer-se'n, sinó que des de fa temps treballa en un projecte per reformar-lo. Fa un any es va dir que la primavera del 2009 es podrien adjudicar les obres, però ara Manel Rey prefereix no concretar cap data i es limita a dir que la reforma començarà l'any que ve.

El projecte de reforma serà paral·lel a l'obertura d'una nova oficina de Correus a l'avinguda Lluís Pericot on ja es disposa del local, que va costar 826.000 euros. Després es tancaran al públic les instal·lacions que hi ha a la ronda Ferran Puig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.