Rouco denuncia que l'assignatura de religió està «discriminada»

Diu que el govern no respecta l'acord amb el Vaticà sobre educació religiosa

Els bisbes espanyols no només tenen declarada la guerra al govern espanyol per la reforma de la llei de l'avortament. Així ho va deixar clar ahir, l'arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela, durant l'obertura de la XCIV Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola. El cardenal va centrar la seva intervenció en l'altre gran conflicte que els bisbes espanyols mantenen amb l'executiu socialista: l'educació. Tema que va centrar gran part del discurs de Rouco Varela. El president dels bisbes espanyols va denunciar el «deteriorament de la formació religiosa i moral a l'escola», circumstància, va dir, que «no és bona per a ningú i, menys, per als joves que a la pràctica es veuen privats d'ella o obligats a rebre-la en condicions difícils i discriminatòries». «Considerem que la regulació vigent sobre aquesta matèria no s'adequa al previst en l'acord sobre educació i temes culturals entre la Santa Seu i Espanya. La falta d'una autèntica alternativa acadèmica situa els professors i alumnes de religió i moral catòlica en una permanent situació d'autèntica heroïcitat pedagògica.» Rouco Varela va tornar a denunciar el «caràcter obligatori» de l'assignatura educació per a la ciutadania, que, segons la seva opinió, «hauria de ser programada com a matèria de formació estrictament cívica i jurídica», però s'ha convertit en una «matèria de formació moral i de visió de la persona humana, de la vida i del món». Fórmula típica, va dir, d'«una educació ideològica i adoctrinadora». Pel cardenal, aquests no són els únics problemes del sistema educatiu. Va considerar també un problema una «educació sexual impartida sense criteris morals i sense que els pares dels alumnes la coneguin». Per l'Església, va dir, el «problema educatiu» només es resoldrà bé si es respecta que els primers titulars del dret a l'educació són els pares.

Els bisbes i la crisi

La crisi és el tema central de debat de la XCIV Assemblea de la Conferència Episcopal, que coincideix amb un moment de canvis per als bisbes espanyols, com ara canvis de titulars en diverses diòcesis, entre els quals destaca el recent relleu del bisbe de Sant Sebastià, Juan María Uriarte, pel bisbe de Palència, José Ignacio Munilla, pròxim a Rouco. Un nomenament que no va agradar gens als nacionalistes bascos. De fet, en l'assemblea destacaven les absències d'Uriarte i del seu predecessor, José María Setién. Qui tampoc va anar a la reunió va ser el cardenal emèrit de Sevilla, Carlos Amigo, que dijous serà substituït com a membre del comitè executiu de la Conferència Episcopal. En la seva intervenció Rouco Varela va fer una reflexió sobre la crisi econòmica i de valors que travessa l'Estat espanyol. «Les anàlisis de les causes econòmiques, socials i polítiques són imprescindibles. Però no són suficients. El sistema financer s'ha vist afectat per problemes d'ordre ètic, de la conducta de les persones. Sense motivacions adequades és difícil mantenir conductes ètiques. El desenvolupament és impossible sense homes rectes.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.