Prop de 1.300 gironines han denunciat aquest any haver estat víctimes de violència masclista

La major part dels maltractaments denunciats fins al setembre, un miler, s'han produït en l'àmbit de la parella

Interior té constància que des del mes de gener fins al setembre s'han presentat, a la regió policial de les comarques gironines, 1.109 denúncies per violència masclista en l'àmbit de la parella i 170 en l'àmbit familiar. Arran d'aquestes denúncies, s'han detingut 615 homes majors d'edat i dos menors d'edat. I s'han atès 1.182 víctimes. En la major part dels casos, les agressions s'han produït sense que hi hagués cap ordre prèvia d'allunyament de l'agressor, però en 105 casos els maltractadors han actuat tot i que existia una ordre en aquest sentit.

La violència masclista en l'àmbit de la parella fa referència als maltractaments físics, psicològics, sexuals o econòmics exercits contra una dona per part de l'home que n'és o n'ha estat el cònjuge o per part de la persona que hi té o hi ha tingut relacions d'afectivitat. I la violència en l'àmbit familiar consisteix en la violència física, sexual, psicològica i econòmica exercida contra les dones i les menors d'edat en el si de la família i perpetrada per membres de la mateixa família.

Al llarg del 2008, es van presentar a la demarcació de Girona 1.927 denúncies, 1.700 de les quals per maltractaments en l'àmbit de la parella i 227 en l'àmbit familiar. L'any passat, i igual que el 2007, hi va haver tres víctimes mortals per violència masclista. Aquest any no hi ha a la demarcació cap dona morta a causa de la violència masclista.

La problemàtica de la violència contra les dones va més enllà de les denúncies ja que encara són molts els casos que no són posats en coneixement de la policia. I en aquest sentit una dada significativa són les 720 trucades procedents de les comarques gironines per demanar informació al servei d'atenció a les dones maltractades.

A l'àmbit de tot Catalunya, el nombre de denúncies que s'han presentat des de gener fins al setembre s'eleva a 10.714, mentre que en el decurs del 2008 se'n van acumular un total de 13.493.

Des de principi d'any a Catalunya hi ha hagut deu dones mortes per violència masclista, dues menys que el 2008 i que el 2007, amb 12 dones mortes, respectivament.

Taller d'autodefensa

La Plataforma Antipatriarcal de Girona ha organitzat pel proper dissabte, al centre cívic Pla de Palau de Girona, un taller d'autodefensa per a dones. Les organitzadores han explicat que el taller el dirigirà un col·lectiu de dones de Terrassa, Biterna, i té com a objectiu no únicament ensenyar a les participants tècniques de defensa personal, sinó també com fer front a situacions de tensió o violència sense haver de recórrer a l'agressió física. Al taller, que començarà a les deu del matí i durarà fins a les sis de la tarda, amb una parada per dinar, ja s'hi han apuntat una vintena de dones. Aquest mateix taller es farà diumenge que ve al casal Estel Roig de la Bisbal d'Empordà.

Premi per a la presó

Les alumnes del centre de formació d'adults Pompeu Fabra del centre penitenciari de Girona han guanyat el primer premi de format lliure de la categoria d'adults, en el concurs literari per a l'eradicació de les violències de gènere. Les alumnes del centre d'adults de la presó han guanyat el premi amb l'obra Silenci. Prou!. El concurs va ser organitzat per la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere, amb seu a Barcelona. Els premis es van lliurar el passat dia 20 i des de la plataforma s'ha fet arribar a les alumnes de la presó guanyadores del premi les felicitacions per la seva participació i per haver resultat premiades. Des del centre penitenciari s'ha demanat a la plataforma que, atès que la situació penal de les guanyadores els va impedir d'anar a recollir el premi, els agradaria que alguns dels seus membres anessin al centre penitenciari a lliurar-los-el.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.