MÒNICA PALASÍ

AMICS DE LA GENT GRAN

«Hem de trencar la soledat social»

L'entitat Amics de la Gent Gran ha estat guardonada amb el premi Josep Parera de Caixa Penedès, que reconeix la dedicació de mig miler de voluntaris per combatre la solitud de la població sobreenvellida de Catalunya

La cinquena edició del premi Josep Parera que atorga anualment l'Obra Social de Caixa Penedès ha reconegut la tasca de la fundació Amics de la Gent Gran i també la del missioner Fernando Aguiló. L'entitat, dedicada a l'acompanyament afectiu de les persones grans, rebrà una dotació econòmica de 50.000 euros com a reconeixement de la seva trajectòria, que va començar fa 22 anys a Barcelona i fa deu anys a Vilanova i la Geltrú. A la capital del Garraf, l'organització dóna assistència a una vintena de persones grans, gràcies a la tasca d'una vintena de voluntaris.

–El premi reconeix la dedicació a les persones en risc d'exclusió social.
–«És molt emocionant rebre un premi d'aquestes dimensions, i és molt important perquè la soledat de la gent gran no és un dels temes socials que tinguin més repercussió mediàtica, i perquè suposa una important injecció de recursos per poder arribar a més gent.»
–Tenen pensat en què gastaran l'import del premi?
–«L'invertirem en la nostra tasca habitual i, sobretot, a estendre-la. Cada cop rebem més demandes dels serveis socials i els ajuntaments per fer arribar l'acció dels nostres voluntaris i aquesta serà la nostra prioritat.»
–On treballen actualment?
–«A Barcelona, que és on vam néixer fa 22 anys, i també a Cambrils, a Vilanova i la Geltrú, a Mollet del Vallès i a Santa Coloma de Gramenet.»
–La intenció és arribar a noves poblacions?
–«I tant, volem fer una extensió territorial, però també arribar a més gent gran. A Catalunya, hi ha 150.000 persones que estan soles, i a la ciutat de Barcelona parlem de 80.000; nosaltres n'atenem poc més de 600, així que ens queda moltíssima feina a fer als municipis on som i a la resta. Ja treballem perquè sigui així, però sempre trobem pel mig el tema dels recursos, que ho compliquen tot, però la voluntat nostra hi és, i la de molts municipis també.»
–Què ofereix Amics de la Gent Gran?
–«Suport emocional i acompanyament afectiu: en una paraula, amistat. I ho fem a través de voluntaris, que són els que ho poden fer. No omplim precisament un buit de l'administració, perquè l'administració fa la seva feina més assistencial i material. El que nosaltres fem és oferir sentiments, amistat i emocions.»
–Quina és la dedicació que empra un voluntari?
–«Tenim diferents programes que es poden adaptar a la disponibilitat de cada persona: per fer l'acompanyament a domicili cal tenir disponibles dues hores a la setmana; per acompanyar esporàdicament una persona al metge o a fer un tràmit, val una disponibilitat puntual d'un dia; el programa de vacances ocupa una setmana a l'estiu; els programes de tertúlies són una tarda a la setmana...»
–La realitat del col·lectiu de gent gran és prou complexa.
–«Sí, començant per saber qui és gent gran, perquè tradicionalment era gent de més de 65 anys, una edat que estava marcada per la jubilació, però actualment són un col·lectiu molt més actiu que molts de nosaltres. El col·lectiu que nosaltres acompanyem és el que s'anomena població sobreenvellida, una població en què cada vegada creix més la millora de la qualitat de vida. El sobreenvelliment comporta una sèrie de conseqüències, entre les quals hi ha la soledat, perquè van perdent el seu entorn més pròxim, però també l'afebliment físic, les dificultats econòmiques,... La falta d'un familiar no la supleix un voluntari, però sí que podem suplir la soledat social. Molta gent es va quedant sola i s'amaga dins de casa...; el fet d'arribar nosaltres a aquella casa per acompanyar-los, animar-los o fer-los parlar també implica que a poc a poc els puguem convidar a sortir i a participar en festes, tertúlies, berenars o vacances. Així trenquem la seva soledat social.»
–I quines són les dificultats que es troba l'organització?
–«Sempre són econòmiques i materials, sempre falten recursos. Som un equip de voluntaris però molt professional, i tot això són recursos.»

Avui recullen el premi

L'Obra Social de Caixa Penedès lliurarà avui els premis Josep Parera en un acte que serà presidit per Joan Saura, conseller d'Interior i Relacions Institucionals; Josep Colomer, president de Caixa Penedès, i Josep Parera, president d'honor de Caixa Penedès. La cerimònia de la cinquena edició dels premis es farà a les vuit del vespre al Petit Palau de la Música.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.