Els ocellaires de la Rambla hauran de vendre aliments i productes de regal o culturals

L'acord per a la reconversió dels establiments ratifica que només quedarà una parada de venda d'animals de 40 m²

És una imatge iconogràfica de la Rambla que des de feia temps estava condemnada a l'extinció. L'incompliment flagrant de la normativa per part d'aquestes parades va impulsar l'Ajuntament a iniciar una reconversió d'aquesta activitat que ha portat implícit un llarg procés negociador. Abans d'ahir, els ocellaires, l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona i el districte de Ciutat Vella van arribar a un principi d'acord que, en bona mesura, suposa un punt d'inflexió definitiu, ja que defineix nítidament quin ha de ser el futur comercial d'aquests negocis. Les regles futures del joc, per tant, ja són clares.

De les onze llicències actuals que es dediquen a la venda d'animals, només se'n mantindran cinc. Aquestes, però, que són d'un sol titular, s'hauran d'agrupar en una única parada la qual haurà de tenir una superfície mínima de 40 metres quadrats i complir escrupolosament l'ordenança municipal. Això implica, entre altres coses, que hauran d'estar climatitzades. El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Jordi William Carnes, va apuntar ahir que si el propietari no garanteix el compliment d'aquests requeriments, haurà d'optar per una altra activitat. De fet, això és el que passarà inexorablement amb les altres sis llicències. Els seus titulars hauran d'escollir, de comú acord amb el consistori, si es dediquen a partir d'ara a vendre productes –alimentaris o no– que estiguin emparats per una denominació d'origen (DO) o d'indicació geogràfica protegida (IGP); llibres o altres objectes d'interès cultural; entrades d'espectacles o museus amb el seu corresponent merxandatge; gelats de qualitat; dolços artesanals o «articles de regal relacionats amb Catalunya i molt especialment amb Barcelona». És a dir, productes de regal.

Adaptar les parades

Aquests canvis obligaran els paradistes a fer un seguit d'adaptacions de caràcter bàsicament tècnic. Unes obres que farà el consistori però que pagaran els paradistes en 60 mensualitats, a raó de 1.000 euros per cada metre quadrat que tingui el negoci. També s'hauran d'actualitzar les taxes de mercat que abonen, que seran de 120 euros per número. Un cop assolit l'acord, que ara haurà de ser ratificat pel consell d'administració de l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), ja només queda pendent concretar quan es farà efectiva aquesta reconversió. L'Ajuntament confia que abans de l'estiu vinent ja estigui completada. Sobre això, cal recordar que la moratòria perquè les parades d'ocells cessin l'activitat expira el 22 de desembre. Però ahir Carnes va explicar que com que ja hi ha fumata blanca amb els propietaris, es donarà més marge de temps per poder fer l'adaptació.

Portabella, «a la càrrega»

Pel president del grup municipal d'ERC, Jordi Portabella, la presència dels ocellaires a la Rambla representava una rèmora que calia corregir. No en va, aquests establiments han traspassat de manera flagrant totes les línies vermelles de la legalitat, amb unes instal·lacions absolutament indignes per als animals. Ja fos com a regidor al govern en l'anterior mandat, o ara des de l'oposició, Portabella ha insistit reiteradament que s'havien de treure d'on eren. Tot i que ha aconseguit el seu propòsit, el cap de files republicà no està del tot satisfet amb el resultat final del procés. Així ho va expressar ahir: «La proposta d'un quiosc de venda d'animals de 40 m² a la Rambla no és l'adequada per una via de passeig que es troba molt saturada i perquè continuarà incomplint els mínims de benestar animal que contempla l'ordenança de venda d'animals.» Reblant el clau, va definir aquesta nova parada com un mamotreto. Una anàlisi que es contraposava amb el que va fer la regidora de Ciutat Vella, Itziar González, que va destacar l'element «dinamitzador» que han tingut aquests establiments per a la Rambla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.