la contra

El potablava es vesteix de colors

Alguns artistes exposaran als carrers 15 escultures que reprodueixen el pollastre autòcton del Prat

Ja hi ha senyals d'alerta: si s'arriba al Prat amb tren, tot just sortint de l'estació hi ha pintades a terra que representen petjades d'aus. Els curiosos grafits s'estenen per les voreres de la ciutat i alternen, en alguns casos, amb ous que fan eclosió. Els veïns del municipi descobriran, dissabte vinent, nius a diferents punts de la ciutat. Seran d'una mida considerable, i pretenen submergir la ciutat en un estat d'expectació. El misteri quedarà al descobert dilluns vinent –tot i que en aquestes línies ja ho avancem– amb l'aparició de 15 pollastres tan grans com una persona, elaborats amb resina de polièster i amb les aparences més insòlites: un serà de color daurat, un altre semblarà recobert de bronze, un tercer recordarà el trencadís utilitzat per Gaudí, un altre incorporarà bombetes com a ulls i del seu cos penjaran cables i auriculars, un pollastre, presumit, estarà recobert de colors i de puntes de coixí... Si ho hem de comparar amb alguna cosa, la iniciativa recordarà la Cow Parade, aquell esdeveniment que va omplir els carrers de Barcelona de vaques de colors el 2005. El projecte pratenc, batejat com a Gallum Gallum, presenta una important diferència en la seva essència: pren com a protagonista el pollastre de raça Prat, el potablava, un pollastre de granja que ha esdevingut el símbol de la ciutat. La mostra es farà coincidir amb la fira avícola, i estarà als carrers entre el 7 i el 14 de desembre.

La directora del Gallum Gallum, Marta Ardiaca, el defineix com «un projecte d'intervenció a l'espai públic a partir d'un element identitari de la ciutat». Destaca no només el resultat sinó el procés de creació: un treball conjunt entre diferents artistes del Prat, que han col·laborat de manera assembleària per tirar endavant el projecte. I no només els artistes: «Hi ha pollastres que els ha fabricat una persona sola, d'altres que s'han creat en comunitat, d'altres en què han treballat joves, discapacitats, dones nouvingudes...», explicava ahir Ardiaca.

El projecte va començar a caminar a finals de maig, i la base la va posar Mariano Ríos amb l'elaboració d'una escultura que reprodueix un pollastre potablava. A partir d'aquest original, s'han construït 15 rèpliques. S'han emprat diferents tècniques i estils, com el grafisme, la il·lustració, la pintura, l'aplicació de volums amb fibra de vidre i metacrilat... A banda de les escultures, els artistes han treballat el concepte del pollastre de raça Prat amb suports audiovisuals amb animació. Les escultures han tingut un cost global de 40.000 euros, sufragats amb fons europeus a través del programa Artwork'09 de la Diputació.

Tot el procés creatiu ha estat documentat per dues fotògrafes, una blocaire i un creador audiovisual. A més de la presència al carrer, la intenció és deixar la petja a internet i les xarxes socials del món 2.0. El seu treball confluirà en un documental sobre el procés del treball que es presentarà el maig del 2010. Un cop les escultures desapareguin del carrer, s'exposaran en una mostra conjunta a la sala d'art Josep Bages. Sempre que estiguin en bon estat després d'una setmana a la intempèrie. Els artistes confien en el civisme dels ciutadans, tal com debatien ahir durant l'acte de presentació. És més, hi ha qui pretén que la gent jugui amb les seves creacions, com les creadores d'un pollastre que apareix puntejat amb números correlatius de manera que, si es ressegueixen amb un retolador, acabaran redefinint la silueta del pollastre. Alguns dels creadors manifestaven que les seves obres no tenen més pretensió que la de fer que «la gent vegi alguna cosa diferent». Quedaran destrossats la primera nit? «Potser ens sorprenem», manifestaven. Un dels grafiters que ha omplert les voreres de petjades de pollastres manifestava la seva sorpresa per haver pogut, per un cop a la vida, treballar sense témer accions policials. I tots coincidien en una gran virtut d'aquest projecte: haver provocat que artistes que no es coneixien hagin treballat conjuntament i n'hagin gaudit molt. Tant, que alguns han començat a treballar en altres iniciatives. Veurà el Prat els hereus de la pollastre parade?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.